Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velik porast zagrebačkog turizma

13.08.2014.

14:43

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok se u turizmu na razini cijele zemlje govorilo o srpanjskoj rupi, Zagreb je u prošlom mjesecu imao veliki turistički porast.

U srpnju je, prema podacima gradske Turističke zajednice, bilo čak 11 posto više posjetitelja, a 9 posto više noćenja u odnosu na isti lanjski mjesec. Uglavnom je riječ o stranim turistima, a zanimljivo je da ih je najviše iz daleke Južne Koreje. Strani turisti u Hrvatskoj uz Jadran sve više posjećuju i glavni grad. Zagreb im je privlačan svojim povijesnim znamenitostima i ugodnom gradskom atmosferom. Darja Juzbašić iz gradske Turističke zajednice ističe da porast zagrebačkog turizma nije došao preko noći, već je:

"Rezultat dugogodišnjeg truda i rada Turističke zajednice Grada Zagreba na promociji Zagreba kao turističke destinacije. Tom su se radu pridružili i naši sugrađani, odnosno privatni ugostitelji, hotelijeri i hostelijeri i privatni iznajmljivači kojih imamo svakim danom sve više te su prepoznali da je i naš glavni grad, osim što je glavni grad, i poželjno odredište za strane goste i posjetitelje", rekla je Juzbašić.     

Nakon što je u našem gradu nekoliko godina bilo najviše španjolskih turista, sada su najbrojniji Južnokorejci. Evo što je, uz službenu promidžbu Zagreba u Južnoj Koreji, bilo presudno za njihov dolazak:

"Ono što je najviše presudilo tome, ali to se odnosi na cijelu Hrvatsku, su dva reality-showa koja su snimana iz Južne Koreje upravo u Hrvatskoj i to je jako dobro prihvaćeno među tamošnjom populacijom i gosti su krenuli baš tim rutama kojima su išli sudionici reality-showa u Hrvatskoj. Gosti koji sada dolaze upravo idu istim tim rutama. Zagreb je jedno od tih odredišta", pojasnila je Juzbašić.   

Poslušajte i dojmove samih posjetitelja, i to jednog turista iz Nizozemske i jedne turistice iz Hondurasa:

"Ovo je lijep grad u kojem se mogu vidjeti mnoge stvari. Katedrala je prekrasna, kao i tržnica Dolac koja je vrlo posebna. Prekrasan je i ovaj veliki glavni gradski trg", rekao je Nizozemac.

"Ovaj mi se grad sviđa jer osjećam mnogo mira u ljudima. Sviđaju mi se povijesna mjesta i to kako ste uspjeli preplesti ono drevno i povijesno s modernim životom", istaknula je turistica iz Hondurasa.

Ako je suditi po lijepom vremenu i još većem broju turista u Hrvatskoj, zagrebački turistički rezultati u kolovozu mogli bi čak nadmašiti i ovu izvrsnu srpanjsku posjećenost.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.