Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velika novost životu Parka prirode Medvednica

15.12.2014.

13:18

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još prije godinu dana kroz projekt „Parkovi Dinarskoga luka" - zaštićena područja iz te mreže potaknuta su da se uključe u natječaj za dobivanje posebnoga certifikata kojeg dodjeljuje Europark Federacija. Među onima kojima je to uspjelo su i naši Parkovi prirode Medvednica te Lonjsko polje.

Ravnateljima Parkova certifikati su uručeni protekloga tjedna u Bruxellesu - a s današnjim danom oni i službeno počinju vrijediti. Gostujući u našemu Programu ravnateljica Parka Prirode Medvednica - Snježana Malić Limari ocijenila je - to je prvenstveno velika čast, ali i obaveza. Nakon pet godina ponovno dolazi verifikator i procjenjuje što je učinjeno. Čarter je zapravo dodijeljena nam značka koju je potrebno obraniti - pojednostavila je. No, valja se potruditi jer Malić - Limari - od Čartera očekuje puno:"...jako puno će pomoći i da se umrežimo s parkovima izvan našeg područja...i kod bodovanja za velike projekte i programe EU ćemo dobiti dodatne bodove..." - istaknula je Malić - Limari. 

I za ravnatelja Parka Lonjsko polje - Gorana Gugića - čarter predstavlja alat za nastavak suradnje s lokalnim stanovništvom - odnosno održavanje tradicijskoga načina života uz očuvanje kultunoga krajobraza.

Ponosna sam jer smo kao dio dinamične priče Parkova Dinarida svi zajedno dobili priznanje najveće europske organizacije parkova - Europarc Federacije. Proces nominacije pokazao je kako moderan pristup upravljanju parkovima daje rezultate, istinsko uključivanje dionika i preuzimanje odgovornosti svakog člana Foruma za održivi turizam garancija je uspjeha“, istaknula je Andrea Štefan, vršiteljica dužnosti direktora WWF-a u Hrvatskoj dodavši da joj je drago što se u avanturu dobivanja certifikata za održivi turizam upustio i Nacionalni park Kornati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.