Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velikogoričani ne žele zagrebačke dugove

18.02.2014.

13:28

Autor: Doroteja Brljak Sunajko, Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vladina namjera da spoji vodokomunalna poduzeća diljem zemlje izazvala je pobunu u Velikoj Gorici jer bi, spajanje njihovog vodovoda sa zagrebačkim, za Goricu značilo poskupljenje vode za 80 %. Vlada pak poduzeća spaja kako bi reformirala vodokomunalni sektor i time si omogućila povlačenje sredstava iz EU fondova. Postavlja se pitanje hoće li Goričani zbog Europe izvući deblji kraj.

Provođenje europskih direktiva košta 4,5 milijarde eura koja Vlada može povući iz Europskih fondova jedino ako reformira vodokomunalni sektor, a poduzeća koja isporučuju vodne usluge učini održivima. Sada naime imamo oko 160 poduzeća neujednačene kvalitete koja k tome vodu naplaćuju pod različitim cijenama. Stoga je zamišljeno spajanje vodovoda diljem zemlje u 19 tzv. "uslužnih područja", a praćenjem županijskih granica gorički bi se vodovod spojio sa zagrebačkim.

Problem je u tome što bi Goričani time izgubili prirodnu korist koji imaju zbog svog vodom bogatog položaja, upozorio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić u emisiji "Pod satom". Bojimo se da ćemo izgubiti komponentu razvoja i da ćemo se utopiti u jedan mastodont od kojeg ćemo preuzeti loše poslovanje i dugove, izjavio je Barišić.

U Velikoj Gorici su se odlučili za samostalnost svog vodovoda boriti svim sredstvima čak i referendumom, tvrdi Barišić upozoravajući na aktualni apsurd s obzirom na poplave koje trpi velikogoričko područje.

Prijedlog ove Vladine uredbe još je u javnoj raspravi pa građani svoje komentare mogu dati na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede do 3. ožujka. Emisiju "Pod satom" poslušajte u našoj "Slušaonici".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.