Hrvatski radio

Radio Sljeme

Volonterski Oskar Maši Vikić-Topić

28.02.2014.

08:01

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Volonterskog Oskara za 2013. dobila je mlada liječnica Maša Vikić-Topić, volonterka Dječjeg doma Zagreb, a nagradu je primila njezina obitelj jer je Maša na bračnom putovanju. Među finaliste izabrani su i volonter Mile Mrvalj iz udruge Ulični suputnik te volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Adrijana Žilić Micevski.

Volonterski centar Zagreb, u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dodjeljuju nagradu želeći istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Jela Prgić Znika rekla je na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici da je Volonterski Oskar "puno bolji od onog filmskog" jer volonteri čine sjajne stvari i daju nemjerljiv doprinos zajednici. Izvijestila je da su ove godine imali 16 prijava, pa iako je u finale izabrano troje, zahvalila je svim volonterima što "naizgled malim koracima čine velike pomake u životu Zagreba".

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor podsjetio je da od 51 gradskog zastupnika svega njih dvoje obavljaju taj posao profesionalno, dok su ostali "volonteri", odnosno primaju neku naknadu.
Svim nominiranim volonterima dodijeljene su prigodne nagrade, a Kosor je poručio kako su za njega svi jednako vrijedni i svi zaslužuju Volonterskog Oskara.

"Dobitnica Volonterskog Oskara 2013. mlada liječnica Maša Vikić-Topić volontira u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj gotovo sedam godina. Samo lani imala je 280 volonterskih sati s petogodišnjim dječakom kojeg prati od njegova osmog mjeseca", rekla je socijalna radnica "iz Nazorove" Dragana Miletić.

Iz udruge Ulični suputnik puni su hvale za Milu Mrvalja, zagrebačkog beskućnika, koji je došao iz Sarajeva. Uvijek optimističan, velikog srca i uha spremnog slušati tuđe probleme, kažu za Milu, a za Adrijanu Žilić Micevski spremno ističu da je skromna i samokritična i da zna pomoći žrtvama nasilja, ali i kolegama pa je brzo postala koordinatorica pozivnog centra u popodnevnoj službi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.