Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vruće cijene velikogoričkog grijanja

21.01.2014.

12:54

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velikogoričani su bili iznenađeni visokim računima za grijanje koje su dobili za prosinac. Radi se različitim tehnologijama proizvodnje pojasnio je to u našem programu direktor HEP-toplinarstva Robert Krklec.

Toplinska energija u Zagrebu proizvodi se u dvije velike toplane. Istovremeno se proizvode električna i toplinska energija, pri čemu je utrošak goriva niži, a efikasnost postrojenja viša. Direktor HEP-toplinarstva Robert Krklec rekao je kako se u Velikoj Gorici toplinska energija proizvodi u standardnim kotlovnicama. "Toplinska energija se proizvodi u 14 kotlovnica, od kojih su dvije na plin, a ostale su na ekstra lalo i lako loživo ulje, znači jedno od najskupljih goriva."

Druga je razlika u poskupljenju toplinske energije odlukom Hrvatske energetske regulatrone agencije sredinom prosinca 2012. U Zagrebu je poskupila prosječno 26 posto, a u Velikoj Gorici 38 posto. Zato se grijanje u prosincu 2012. obračunavalo po dvije cijene. Do polovice mjeseca nižoj, a do kraja mjeseca po višoj, pojašnjava Krklec: "Da su potrošnje isporučene energije bile potpuno iste, naravno da bi u prosinac prošle godine bio skuplji radi naovih cijena." 

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić zatražio je u našem programu da se ti sporni računi storniraju, te da se izdaju novi pravedniji: "Mi želimo da se to redefinira jednom za zauvijek, da se tarifne stavke ispitaju i da se u skaldu sa Zakonom o tržištu toplinske energije u Velikoj Gorici napravi strategija, zatvoreni ili neki centralni sustav, te da se konačno uvede plin."

Krklec smatra da se računi za grijanje moraju platiti, jer će se u protivnom obračunavati kamate. Slaže se i s osnivanjem zajedničkog povjerenstva Velike Gorice i HEP-toplinarstva radi rješavanja ovog problema: "Uključit ćemo tvrtke koje su radile razdjelnike topline u Velikoj Gorici, u pomoć će priskočiti i Hrvatska energetska regulatrona agencija koja je odredila cijene, jer se uvijek može provjeriti, jesu li cijene po kojima obračunavamo one koje ta agencija odobrila", zaključio je Krklec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.