Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za vrtiće i škole 350 milijuna kuna

12.05.2014.

13:14

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb će ove godine u obnovu, izgradnju i opremanje vrtića, te osnovnih i srednjih škola na Kajzerici, Jelkovcu i drugdje uložiti više od 350 milijuna kuna, a ujesen će početi izgradnja još triju novih fontana na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je novinarima na gradilištu Osnovne škole "Pavleka Miškine", gdje se temeljito rekonstruira školska zgrada stara 100 godina, da je ulaganje u predškolski i obrazovni sustav uvjet za napredak Zagreba i Hrvatske, ustvrdivši da je 350 milijuna kuna više nego što će biti uloženo u ostatku Hrvatske.

Gradnja triju novih fontana kod NSK-a počinje čim bude gotova dokumentacija i nakon dovršetka postupaka oko 3-4 prekršajne prijave koje je "zaradio" zbog gradnje prethodne dvije. Uz to, popravit će se fontane na Tomislavovu trgu i na Trgu žrtava fašizma. Primjedbe zagrebačkog HNS-a da gradnja još triju fontana, koje će građane Zagreba koštati 18,9 milijuna kuna, pokazuje kako je Bandić neosjetljiv na stvarne probleme građana i ne vidi gradske prioritete, gradonačelnik je odbacio kao "demagoške i populističke".

Na upit HNS-a kako to da dvije stare fontane koštaju 18,4 milijuna, a tri nove tek neznatno više, zbog čega sumnjanju na preplaćivanje radova, Bandić kaže da je kod NSK-a "bila livada i 'pišaona pesa", pa je tamo trebalo dovesti infrastrukturu, na što je sigurno otišla trećina sredstava. "Sada samo 'nadoštuklavamo', nastavljamo tamo gdje smo stali", rekao je Bandić.

Obilazeći radove na zgradi OŠ "Pavleka Miškine" na Črnomercu najavio je da će sve biti gotovo do početka nove školske godine, odnosno do 8. rujna. "Obnavlja se objekt star sto godina i to traje. To je izuzetno složen projekt, možda najsloženiji u zadnjih 15 godina", rekao je Bandić navodeći da će za obnovu biti utrošeno između 40 i 45 milijuna kuna. Uputio je ispriku roditeljima koji već godinu i pol ispraćaju i dočekuju svoje školarce na tri lokacije u gradu, no to je cijena obnove i rekonstrukcije. Obnovljena škola bit će dograđena s 2.500 četvornih metara pa će ukupno imati 5.500 'kvadrata' i raditi u jednoj umjesto u tri smjene.

Na tvrdnju novinara da su reklame još uvijek na Trgu bana Jelačića, iako je Gradska skupština donijela odluku da se uklone, Bandić je odgovorio da će se, osim video zidova, sve reklame ukloniti postupno.

Podsjetio je da su na Jelačić placu reklame bile na krovovima u proteklih 40 godina, istaknuvši da su tri četvrtine reklama uklonjene, a zadnja četvrtina bit će uklonjena sukladno proceduri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.