Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb bez dozvole za spalionicu otpada u Resniku

22.08.2014.

08:03

Autor: Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo graditeljstva odbilo je dati lokacijsku dozvolu za spalionicu - traži od Grada da donese plan gospodarenja otpadom.

"Nakon što donese plan gospodarenja otpadom treba provjeriti da li je taj plan, odnosno da li su prostorno planska rješenja sad važeća sukladno tome", izjavila je za HTV ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.


A taj plan kao da je sve dalje, jer iako vjeruje u dogovor s ministarstvom, gradonačelnik Milan Bandić sad ne inzistira na spalionici. Bandić je za naš radio izjavio kako još nije definitivno odlučeno na koji će se način komunalni otpad zbrinjavati. "Još nismo odlučili čvrsto koji je definitivni način konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada - je li to spalionica ili je to nešto alternativno. Na skupštini sada, tematskoj sjednici 28-og i u rujnu ćemo dati odgovore na sva pitanja koje postavlja resorno ministarstvo o ovom odbijanju lokacijske dozvole."

Upravo je spalionica trn u oku oporbi. "Najvažnije je sačuvati novce građana Zagreba. Ovaj prijedlog predviđa 3 puta skuplju spalionicu. Treba sačuvati zdravlje građana - potrebno je da se smeće pali na 1100 stupnjeva, a ne na 800 po prijedlogu", rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić poručio je kako je Resnik vodozaštitno područje i neprihvatljivim smatra da se tamo gradi centar za gospodarenje otpada. Također je protiv javno-privatnog partnerstva. 'Možemo se dovesti u situaciju da sutra privatnik to uzme, poveća cijenu, dovozi otpad iz drugih gradova', dodao je.

Resničani mogu odahnuti - spalionica se bez lokacijske dozvole neće graditi, ali problem otpada milijunskog Zagreba i dalje nije riješen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.