Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb domaćin međunarodne konferencije

15.05.2014.

10:41

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našemu Gradu počela je međunarodna konferencija o "Ulaganjima u budućnost - održiva energetska rješenja svjetskih gradova". Riječ je o dvodnevnoj konferenciji, koja se održava u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna u Sartoj gradskoj vijećnici.

Na konferenciji sudjeluju brojni međunarodni partneri i predstavnici Europske komisije, Njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju, Međunarodne organizacije EUROCITIES, predstavnici hrvatskih ministarstava, gradova, te financijskog i poslovnog sektora.

"Energetika i okoliš teme su koje dominiraju već duže vrijeme tako da naše uključivanje u te aktivnosti sada i u okviru Europske unije daje nove mogućnosti za našu zemlju". Rekao je to u uvodu konferencije šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. On je istaknuo kako u energetskogm sektoru kao i zaštiti okoliša treba imati viziju, jer ako ne mislimo pedesetak godina unaprijed zapravo kasnimo: "Europska komisija već promišlja o 2030. ili 2050., kao prema točkama prema kojima mi svi skupa trebamo orjentirati."

Kako bi se to moglo ostvariti treba realizirati strategiju Europa 20 -20, odnosno desetogodišnju strategiju razvitka izlaska ne samo iz krize, nego i održivoga rasta, rekao je Baričević: "Smanjivanje emisije stakleničkih plinova, u odnosu na 1990., od 20% do čak 30% u boljim okolnostima. Zatim dostizanje razine od 20% energije iz održivih, obnovljivih izvora i povećanje od 20% energetske učinkovitosti. Strategija je izuzetno važan dokument, jer on pokazuje ne samo kuda trebamo ići, nego na koji način trebamo raditi, a isto tako i kojim sredstvima to možemo napraviti." 

Na konferenciji će se predstaviti nove inicijative na području zelene ekonomije, stvaranje zakonske regulative za urbani održivi razvoj, uloga financijskog sektora u provedbi niskoenergetskih investicija, primjeri dobre prakse europskih i svjetskih gradova kao i inovativni financijski instrumenti kao podrška klimatskim i energetskim aktivnostima.

Sudionike, okupljene u Staroj gradskoj vijećnici, prema najavama - u ime Grada pozdravila je - zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.