Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagreb drugima nije uzor"

28.08.2014.

14:06

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ponovno je danas prozvao Grad Zagreb da nije dovoljno učinio na uspostavi sustava gospodarenja otpadom, dodavši kako je svaki dan izgubljen na prepucavanje o toj temi, ujedno izgubljen za uspostavu tog sustava.

U izjavi novinarima ispred Banskih dvora, ministar je tako odgovorio na primjedbe gradonačelnika Milana Bandića koji je Zmajlovića pozvao da suspendira odluku kojom je Gradu zabranio odvoz glomaznog otpada na odlagalište Jakuševec i omogući mu da to može raditi do 2018. godine. Bandić je pritom ustvrdio da "Zmajlović svojom nepromišljenom odlukom generira divlje deponije diljem grada".


Ministar Zmajlović međutim upozorava kako je Zagreb već danas trebao imati uspostavljenu primarnu selekciju, razvrstavanje otpada i jedan pravedniji sustav gospodarenja otpadom. "Ponovit ću još jednom za one koji nisu dobro čuli ili dobro razumjeli - grad Zagreb nije dovoljno učinio na uspostavi sustava gospodarenja otpadom kada uzmemo u obzir koje resurse ima na raspolaganju", rekao je Zmajlović. "Zagreb je glavni grad, središte gospodarstva, znanja i mogućnosti i treba biti uzor svim drugim gradovima, a nažalost to nije", dodao je.

No, ističe i da vrijeme još nije izgubljeno. "2018. je iza ugla i treba nastaviti sa svim aktivnostima kako bi su uspostavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu, kako bi građanima pružio kvalitetniju razinu života. Svaki dan koji se izgubi na prepucavanje je izgubljen dan i rok do 2018. se neće stići", rekao je ministar Zmajlović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.