Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb gubi oko 800 milijuna kuna

26.11.2014.

13:42

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još je prošloga tjedna zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu", izjavila kako će Zagreb izgubiti 500 do 600 milijuna kuna u 2015. izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Do ove srijede gubitak u proračunu je porastao za još 200 milijuna.

Koliko gubi gradski proračun izmjenama Zakona o porezu na dohodak i koji su konkretni projekti od kojih Grad - zbog toga - odustaje? Ta su pitanja Sandri Švaljek okosnica ovotjednog "grebanja" po Zagrebu s obzirom na to da će se u utorak, na sjednici Gradske skupštine, na dnevnom redu naći proračun za 2015. Prva procjena gubitka za zagrebački proračun bila je 400 milijuna, zatim 500 do 600, a zadnja se procjena približava brojci od 800 milijuna kuna minusa. 

Javnosti je već poznato da je Grad odustao od gradnji sljemenske žičare i fontana te obnove Dolca, a što je s ostalim kapitalnim projektima? Švaljek je odgovorila:

"Grad Zagreb ima obaveze da provodi i financira i izvodi projekte kapitalne infrastrukture...ja bih tu posebno spomenula među cestama spomenula Radničku cestu, odnosno nastavak radova na Radničkoj cesti (prema Domovinskom mostu, op.a.). Što se tiče uređenja javnih površina, mogu spomenuti obnovu Tomislavovog trga. Vezano uz škole, znamo da krećemo u obnovu Osnovne škole u Odri, spomenut ću da će se nastaviti radovi na tri bazena...Iver, Sopnica Jelkovec i Svetice." 

Unatoč restriktivnijem proračunu, Švaljek oprezno prognozira da komunalne usluge u 2015. neće poskupjeti, kao niti cijene ZET-ovih karata:

"Subvencija ZET-u će se, u jednoj mjeri smanjiti, da će - s obzirom na resrukturiranje koje je počelo u Zagrebačkom holdingu - naprosto i potrebe biti manje za tom subvencijom. I, zasada, se još uvijek nadamo da neće biti povećanja cijena komunalnih usluga, dakle, isto karte ZET-a ne bi trebale poskupjeti."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.