Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb se guši u smeću - dokad?

05.12.2014.

16:21

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 460 divljih odlagališta guši grad Zagreb. Na pitanje, što poduzima resorno Ministarstvo kako bi se problem konačno rješio, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović poručio je - prebacivati odgovornost na Ministarstvo je neodgovorno.

Problem divljih oglagališta u našemu gradu ministar Zmajlović nazvao je kulminacijom višegodišnjeg nerada i guranja stvari pod tepih. Iako su posljednjih godina primijećeni stanoviti pomaci, to još uvijek nije dovoljno -upozorio je ministar. Kako je spomenuto na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, jedna od dozvola koja Gradu nedostaje, kako bi se riješio problem, jest okolišna dozvola - koja se očekuje upravo od resornog Ministarstva - pa nas je zanimalo - u kojoj je to fazi. "...prebacivati odgovornost na Ministarsvo, nakon 10 godina neusklađenosti sa određenim Zakonom zaista je neodgovorno..." - istaknuo je Zmajlović:

Ministar Zmajlović osvrnuo se i na Plan gospodarenja otpadom koji je donesen do 2015.

Rezultati koje očekuje su povećana količina otpada koja se reciklira, manje otpada koji završava na odlagališima te izgradnja novih centara za gospodarenje otpadom, gdje se otpad obrađuje, prije odlaganja.

U prilogu izvještaj novinarke Irene Dizdarević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.