Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb uopće ne koristi europske fondove

08.04.2014.

16:35

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski SDP zatražio je da se na sjednici Gradske skupštine u četvrtak raspravlja o Sportsko-rekreacijskom centru Svetice, odnosno načinu raspolaganja gradskom imovinom.

Upozoravaju također da Grad Zagreb zasad uopće ne koristi sredstva iz fondova Europske unije.Prvi gradski SDP-ovac Davor Bernardić rekao je da je klub te stranke u Gradskoj skupštini inicirao skupštinsku raspravu o Sportsko-rekreacijskom centru Svetice i njegovom ustupanju Hrvatskom nogometnom savezu:

"Budući da je centar Svetice iznajmljen praktički iza zatvorenih vrata, bez rasprave Gradske skupštine, svjedoci smo također da je Jelačić plac praktički pola godine iznajmljen - šator je na njemu, ne bi me čudilo da netko sljedeći mjesec samo ogradi Zrinjevac ili Park Maksimir. Moramo zaštititi gradske prostore. Građani Grada Zagreba nemaju druge prostore i građani Grada Zagreba nemaju drugi grad. I zbog toga smo jučer na Odboru za kontrolu poslali Gradskoj upravi 13 pitanja na koja očekujemo odgovore do same sjednice Gradske skupštine. Pitanja su vezana za javni interes Grada u davanju na korištenje zemljišta Hrvatskom nogometnom savezu", rekao je Bernardić.

SDP će na skupštini iznijeti prijedlog zaključka o budućoj zaštiti gradskih prostora kako ih više nitko ne bi mogao rasprodavati i iznajmljivati iza leđa građana. Bernardić je istaknuo da je Zagreb sve popularnije turističko odredište te da bi mogao postati i jednom od europskih turističkih zvijezda, i to pomoću strategije po uzoru na Barcelonu devedesetih godina. Kao velik problem istaknuo je da Zagreb dosad uopće nije koristio sredstva Europske unije:

"Grad Zagreb, samostalno, nije nositelj europskih projekata. Zamislite! Najvažnije pitanje u Gradu Zagrebu - pitanje gospodarenja otpadom se može financirati europskim novcem. Ne. Mi se razbacujemo novcem naših građana. Ponašamo se kao da novca Zagrepčanki i Zagrepčana ima dovoljno, da nam europski novci ne trebaju", zaključio je Bernardić.   

SDP je zatražio osnivanje novog odbora Gradske skupštine za praćenje i provedbu projekta i programa Europske unije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.