Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački lipanj s 8% više turista

11.07.2014.

15:30

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb opet bilježi turistički rast. Najnoviji podaci Turističke zajednice za lipanj otkrivaju da je ostavren porast broja posljetitelja od 8 posto, u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

U lipnju je u Metropolu ušetalo oko 92 000 gostiju, koji su ostvarili 155 000 noćenja. To je porast od 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Najbrojniji gosti došli su nam iz: Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Velika Britanije i Japana.

Inače, od u prvih pola godine u glavnom gradu Hrvatske boravilo je oko 379 000 gostiju, odnosno 10 % više nego u 2013.

U Turističkoj zajednici Zagreba rado se hvale ovim podacima kao i novostima u svojoj ponudi. "Kako bi sve brojniji posjetitelji još bolje upoznali naš grad, lansirali smo novu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There koja posjetiteljima Zagreba predlaže različite tematske puteve za obilazak glavnoga grada Hrvatske, uz pomoć pametnih telefona. Aplikacija, za sada, nudi pet mogućih ruta od kojih svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način."

To su Svemirski Zagreb, ruta na kojoj se nalaze lokacije svih prizemljenih planeta sunčeva sustava iz umjetničkih instalacija Ivana Kožarića i Davora Preisa. Ruta Skrivena mjesta, primjerice, otkriva posljednji gornjogradski bunar, napušteno groblje u Jurjevskoj ili oslikanu vodenu pumpu posvećenu Dinu Dvorniku iz serije Pimp my Pump, dok se na ruti Indie Zagreb nalaze Muzej prekinutih veza, Muzej ulične umjetnosti ili spomen-ploča Tomislavu Gotovcu Zagreb, volim te u Ilici. Tu su još i rute Osvježavajući i Klasični Zagreb.

Aplikacija se može preuzeti s mikrostranice betherezagreb.com ili putem QR koda na lecima koji se mogu pronaći na svim važnijim turističkim punktovima u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.