Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački ugostitelji traže ukidanje lokalnog poreza na potrošnju

21.11.2014.

16:34

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački ugostitelji sa svog su današnjeg foruma poručili da bi bilo u redu da ih se konačno shvati ozbiljno, da budu u rangu s ostalim djelatnostima u Zagrebu te da grad učini sve što može da ih oslobodi ili im bar smanji lokalni porez na potrošnju od 3 posto, komunalnu i brojne druge naknade jer im to unatoč sve brojnijim turistima u Zagrebu otežava poslovanje, investicije, zapošljavanje i prihode.

Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji njihovog Udruženja u Hotelu Esplanade okupio je više od 200 sudionika, a nakon rasprave definirali su zaključke koje će poslati na Kongres ugostitelja (idući tjedan u Opatiji) te ne sve relevantne adrese.

Jedna od glavnih tema foruma bila je reprezentacija za koju ugostitelji smatraju da im se treba u stopostotnom iznosu priznati kao trošak, što je bilo nekad pa je ukinuto, a što ih, po riječima predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreba Nenada Šepeka, često dovodi i u neugodnu situaciju jer proizlazi da ako nekoga počaste u vlastitom restoranu to moraju i platiti.

Ono što su tražili prošle godine, traže i ove i tražit će dok se ne uvaži je ukidanje ili bar smanjenje lokalnog poreza na potrošnju od 3 posto, što im uz stopu PDV-a od 25 posto na piće znatno poskupljuje poslovanje i umanjuje prihode zbog čega teško mogu investirati u prostor, sadržaje, zapošljavanje i edukaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.