Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrepčani premalo koriste javni prijevoz

27.03.2014.

17:36

Autor: Jelena Römer, Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb Underground - simpozij o mogućnostima korištenja gradskog podzemnog prostora, okupio je brojne domaće i inozemne stručnjake te investitore zainteresirane za podzemnu željeznicu o čijoj se gradnji u našem gradu razmišlja i govori desetljećima.

Predsjednik Hrvatske udruge za tunele i podzemne građevine Davorin Kolić navodi da se u našem gradu zadnjih 20 do 25 godina intenzitet prometa povećao u korist privatnog prijevoza. Ranije je omjer bio 70 naprama 30 u korist javnog prijevoza, a sada je obrnuto. "U Europi i svijetu koriste se brze linije gradskog prometa - podzemna željeznica, podzemni tramvaj i slično, i na taj način se prevozi više ljudi, a smanjuju se sve negativne posljedice osobnog prijevoza. To je i glavna ideja simpozija Zagreb Underground", zaključio je Kolić.

Na simpoziju je prikazan primjer grada Toulousea gdje se podzemna željaznica financirala privatnim novcem te pozitivno i uspješno posluje, a bit će iznesen i primjer rješavanja prometnih problema u Istanbulu budući da se ta rješenja mogu primjeniti i kod nas.

Sutra će biti riječi o prvim konceptima urbanog razvoja Zagreba i o mogućnostima gradnje podzemne željeznice u našem glavnom gradu, a na okruglom stolu bit će navedeni različiti primjeri rješavanja prometnih problema u Zagrebu, Splitu i u Dubrovniku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.