Hrvatski radio

Radio Sljeme

Završen je Trg Nevenke Topalušić

24.05.2017.

10:59

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savska cesta 66 dobila je novi trg, posvećen hrvatskoj braniteljici koja je tragično preminula u prvim danima prosvjeda i čije ime nosi ovaj zagrebački trg. Mala zelena gradska oaza s klupama, travnatim površinama i cvijećem u središtu ima kip Nevenke Topalušić.

Danas su se okupili branitelji, njihove obitelji, političari i svi zainteresirani u velikom broju da bi obilježili završetak radova na Trgu Nevenke Topalušić.  

Zagreb je na platou ispred Ministarstva branitelja, u Savskoj ulici 66 dobio Trg sa spomen-obilježjem preminuloj hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić. Bila je pripadnica Gromova u Domovinskom ratu kao medicinska sestra te je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine, a nakon 4 metka i 28 gelera ostala je stopostotni hrvatski ratni vojni invalid.

Inicijativu za postavljanje spomen-obilježja njoj u čast pokrenuli su njeni suborci iz Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, nakon što je hrvatska braniteljica tragično preminula 22. listopada 2014. tijekom prosvjeda branitelja Sto posto za Hrvatsku u Savskoj.

"Imamo ispred ministarstva hrvatskih branitelja lijepi trg kao trajno sjećanje na žrtvu naše heroine, hrvatske braniteljice, hrvatskog ratnog vojnog invalida gospođe Nevenke Topalušić. Ovo je jedan iskorak u cilju očuvanja trajnog sjećanja i zahvale žrtvi Nevenke Topalušić", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

U prigodi završetka radova na Trgu Nevenke Topalušić, gradonačelnik Milan Bandić je prerezao vrpcu s članovima njene obitelji, a zadovoljstvo i ponos su iskazali brojni okupljeni, među njima i izaslanik predsjednice Ante Deur te predsjednik udruge Gromovi Ivan Krupec.

"Dok je Nevenke Topalušić i takvih heroina, bit će i Hrvatske", rekao je gradonačelnik Milan Bandić i prisjetio se priče koju su ispričali članovi obitelji Topalušić kako je majka Nevenka srela na bojištu svog sina. Nakon što mu je pružila pomoć, poručila mu je: "Mama mora dalje" jer je vjerovala u svoj poziv i da treba ići dalje pomagati ostalim ranjenicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.