Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zdravim životnim navikama spriječite bolesti srca

22.09.2014.

14:17

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Živi, radi, igraj se, pridruži se moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca kojoj je cilj informirati građane o kardiovaskularnim bolestima koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Bolesti srca i krvnih žila na vrhu su ljestvice smrtonosnih bolesti u svijetu. Od karidovaskularnih bolesti svake godine u svijetu umre 17 milijuna osoba.

Ni Hrvatska nije pošteđena visoke stope smrtnosti. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, prošle je godine umrlo 24 tisuće 200 hrvatskih građana, istaknula je voditeljica odsjeka za srčano-žilne bolesti Verica Kralj predstavljajući u Gradskoj upravi prevenciju kardiovaskularnih bolesti...

"Od toga je skoro 14 tisuća žena i negdje oko 10 tisuća muškaraca. Dakle u apsolutnim brojkama od kardiovaskularnih bolesti umire više žena. Ono što je bitno kod muškaraca je da kardiovaskularne bolesti počinju u ranijoj dobi, ali možemo reći da bolest pogađa više žensku populaciju"

I zato će se u svim hrvatskim gradovima 29. rujna organizirati mnoge aktivnosti koje potiču zdravlje srca: od promidžbe sporta i tjelesne aktivnosti, mjerenja krvnog tlaka, kolesterola do savjeta o prehrani. Svrha takvih aktivnosti je upozoriti građane na važnost prevencije bolesti srca i krvnih žila, uz poruku da je zdrav način života ključni čimbenik u prevenciji srčanih bolesti.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.