Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zero waste - utopijski cilj ili bolje rješenje od postojećeg PGO-a?

03.05.2018.

22:21

Autor: Margareta Jozinović

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Održana je javna tribina o Planu gospodarenja otpadom u organizaciji Mosta nezavisnih lista gradske Četvrti Maksimir na kojoj su sudjelovali i predstavnici eko udruga Jakuševec i Podsuseda. Uz kritike na odbijeni Plan, MOST je dao i svoj prijedlog.

Bivši ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović, okarakterizirao je Plan kao nesustavan, nedosljedan i nesadržajan. Uz to, predstavio je MOST-ov zagrebački koncept. Plan bi trebalo itekako doraditi te ponuditi građanima jak i dosljedan sustav gdje otpadne reciklabilne tvari dospijevaju na tržište kao sirovina, gdje kućne opasne tvari komunalne dospijevaju nekom koncesionaru koji ih doista zbrinjava i gdje ostatka ima malo. To mnogi ocjenjuju kao utopijski cilj, tzv. Zero waste koji se u Europi bez problema spominje, ami bismo se toga trebali prestati sramiti.

Saborski zastupnik Marko Sladoljev istaknuo je kako odbijeni Plan nema centara za ponovnu upotrebu čijim bi se postojanjem omogućila nova radna mjesta. Prelog je primjer kako to treba raditi. Slovenija ima 20 centara za ponovnu upotrebu, Europa 8 tisuća, a Zagreb nema niti jedan.

Gradonačelniku Milanu bandiću prije tri godine ponuđen je sastanak sa stručnjacima, tvrdi predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec, Ratko Bedeković. Ovdje moramo staviti glave skupa. Na način da gradonačelnik pusti struci da odradi taj posao uz kontrolu eko udruga i određeni broj ljudi iz Grada koji imaju znanja o tome, ali ne dovoljno da bi sami rješili taj problem.

Ukoliko se nađe kvalitetno rješenje svi smo pobjednici, dodao je Bedeković. Rješenja, dakle, postoje, zaključili su okupljeni, ali za njihovu provedbu treba sjesti sa stručnjacima i iznjedriti najbolje moguće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.