Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET možda prelazi na autobuse na vodik!?

01.12.2022.

12:42

Autor: Radio Sljeme

Autobus na vodik

Autobus na vodik

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla održana je prezentacija autobusa na vodik koju je organizirala Hrvatska udruga za vodik u sklopu europske turneje kojoj je cilj promocija vodikovih tehnologija u službi javnog gradskog prijevoza.

Kroz JIVE2 CEE bus roadshow projekt, Grad Zagreb i ZET imali su priliku napraviti test ovih tehnologija u realnim uvjetima vožnje i prikupiti veliku količinu podataka.


Ovo je jedan demonstracijski projekt u smislu testiranja jedne od dviju trenutno postojećih tehnologija autobusa bez emisija, rekao nam je pomoćnik pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo Ivan Ivanković.


- Trenutno razmatramo dvije alternativne tehnologije, autobuse na baterije i na vodik. Ovaj događaj je dio jednog velikog europskog projekta u sklopu kojega je Zagreb dobio priliku testirati autobus na vodik u pravim gradskim uvjetima, kaže Ivanković.


O prednostima vodika kao goriva pojedinosti nam je otkrio predsjednik udruge Frano Barbir koji je naglasio da vodik kao gorivo ne stvara nikakve emisije, te se u vozilima koristi na način da se iz njega stvara struja koja onda pokreće motor vozila. 


Na prezentaciji je bio i predsjednik uprave ZET-a Marko Bogdanović koji je ustvrdio da Grad više neće nabavljati autobuse na fosilna goriva te da već za dvije godine na zagrebačkim cestama očekuje prva vozila javnog prijevoza na vodik ili baterije. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.