Hrvatski radio

Radio Sljeme

Župan Kožić: "Prevareni smo!"

18.02.2014.

13:54

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osim Velike Gorice kojoj bi, spajanjem vodokomunalnih poduzeća, cijena kubika vode porasla čak 80 posto, Vladinoj Uredbi o uspostavi uslužnih područja suprotstavila se i Zagrebačka županija. U svom priopćenju župan Stjepan Kožić i svi načelnici i gradonačelnici Županije ističu kako se ne slažu s Nacrtom prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge.

Objavljeno je to nakon što se gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u našoj emisiji "Pod satom" pobunio protiv pripajanja velikogoričkog Vodovoda Zagrebačkom holdingu.

"Objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga što je nedopustivo. Isto tako, apsurdno je da gotovo četvrtina stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale tri četvrtine podijeljene na 18 uslužnih područja. Ovo također znači da bi i cijena vode po m3 za građane Zagrebačke županije znatno porasla", izjavio je župan Kožić.

Župan Kožić također je istaknuo kako se prijedlog Uredbe, koji je u petak objavljen na stranicama Ministarstva poljoprivrede "bitno razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda. Tom prilikom rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija. Prezentiran je nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja po kojemu je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije.Takav prijedlog za Zagrebačku županiju bio je prihvatljiv, a sada mogu samo zaključiti da smo bili obmanjeni."

Na sastanku je zaključeno da će, u što hitnijem roku, biti sazvana izvanredna sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije na koju će biti pozvani predlagači spornog Nacrta prijedloga Uredbe. Također, gradonačelnici i načelnici s područja Zagrebačke županije, zajedno sa županom, uputit će primjedbu na objavljeni dokument Ministarstvu poljoprivrede te apelirati na Vladu Republike Hrvatske da se ovakav Nacrt prijedloga Uredbe ne usvoji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.