Hrvatski radio

Radio Sljeme

Županija: "Borit ćemo se za vodu!"

24.02.2014.

17:36

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na izvanrednoj sjednici skupštine Zagrebačke županije zastupnici su se pobunili protiv prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojem županija ne bi bila jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge.

Time bi gotovo svi županijski vodoopskrbni sustavi potpali pod Zagrebački Holding. Na području Županije postoji četrnaest vodoopskrbnih tvrtki koje su neujednačene kvalitete i koje vodu naplaćuju po različitim cijenama. Sve bi one ovom odlukom pripale jednom, takozvanom, uslužnom području. U Županiji se se odlučili za jedno područjke bez cijepanja kaže župan Stjepan Kožić:

"Danas je donesen zaključak da se ne podržava prijedlog Ministarstva poljoprivrede, nego se kaže da Zagrebačka županija treba biti jedinstveno područje bez gradova Samobora i Svete Nedjelje i općine Stupnik te općine Jakovlje koja bi pripadala Krapinsko- zagorskoj županiji", rekao je Kožić.   

Prema prijedlogu Uredbe o uspostavi uslužnih područja, većina vodoopskrbnih tvrtki u Zagrebačkoj županiji "slila" bi se pod upravljanje Zagrebačkog holdinga. Načelnici i gradonačelnici gradova u županiji zato strahuju od enormnog poskupljenja vode, što je nedopustivo, zaključili su. Koliko je današnji zaključak umirio duhove koji su se uzburkali u Velikoj Gorici zbog mogućnosti spajanja rentabilne VGvodoopskrbe, nerentabilnom Holdingu, gradonačelnik Dražen Barišić:

"Velika Gorica neće biti benzinska crpka za nekoga tko će doći na nju, natočiti si, ne platiti i otići. Dakle, nikako ne prihvaćamo prijedlog one uredbe koja nas stavlja u sedmo uslužno područje zajedno s Gradom Zagrebom i dijelom Zagrebačke županije", rekao je Barišić.     

Gradonačelnik Barišić dodao je kako će, ako Vlada odustane od ovakve odluke, Velika Gorica naći svoje mjesto kao lider u županiji, a pravo nad, još uvijek, svojom vodom, izborit će lokalnim referendumom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.