Hrvatski radio

Radio Zadar

Anne Frank za nove generacije

02.12.2014.

07:39

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada i blagdana Sv. Krševana u Krletkama Kneževe palače otvorena je izložba ''Anne Frank - povijest za sadašnjost'' . Organizatori su Gimnazija Vladimira Nazora i Narodni muzej Zadar.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Organizatori izložbe su Gimnazija Vladimira Nazora i Narodni muzej Zadar.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici Gimnazije Vladimira Nazora, volonteri na izložbi.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru i Vrgorcu. U Hrvatsku je dovedena u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija i podržao predsjednik Ivo Josipović. Izložba trenutno nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Zadra osigurala Zadarska županija, Grad Zadar, Narodni muzej Zadar i Gimnazija Vladimira Nazora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.