Hrvatski radio

Radio Zadar

08:27 / 03.06.2014.

Autor: HRT-Centar Zadar

Bajkovita čipka Rusije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba Bajkovita čipka Rusije priča je o vologodskoj čipki na batiće, svjetski poznatoj čipki iz Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra.

Izložba gostuje u Narodnom muzeju u Zadru tokom cijelog ljeta, od 3. lipnja do 29. kolovoza. Među izlošcima iz fundusa zbirke Muzeja čipke čipkama nalaze se panoi s čipkom, odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Mnogi uzorci su rađeni prema predlošcima poznatih slikara čime se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke, a izlošci čipke na metre stari su sto godina. Izložba Bajkovita čipka Rusije iznenadit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema i motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najvažniji kompozicijski elementi. Za vologodsku čipku specifične su velike dimenzije eksponata od čak dva metra koje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnima. 

Središnji eksponat je pano Svetinje Vologde (2003.) autorice A. N. Arakčejevoji na kojemu je grad Vologda predstavljen kao istinska čipkarska prijestolnica Rusije – kraj hrama sa zvonicima smještena je čipkarica kao simbol grada. Vologodska čipka naziva se i vječno inje jer podsjeća na staklo pokriveno injem, zimske krajolike i mećavu, smrznute pahuljice. Istovremeno, vologodska čipka sadrži prikaze raskošnih buketa cvijeća i vrtova u cvatu koji se mogu vidjeti na stoljnjacima Trijumf, Sjeverna rapsodija, Bobičasta i Ljetno cvijeće.Pelerina Ažur, večernji ogrtač Eugenija i jakna Za dame stvaraju lik fine mlade dame čiji stil određuje čipka – glatki, pomalo ponosan, profinjen. 

Upravo ova izložba prije dolaska u Hrvatsku gostovala je u Sočiju gdje je bila otvorena tokom Zimskih olimpijskih igara gdje ju je razgledalo 600.000 posjetitelja. U vologodskoj regiji proizvodnja čipke bila je najraširenija na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, kada se izradom čipke bavilo oko četrdeset tisuća čipkarica. Danas je aktivno nekoliko tvrtki – Snježna pahuljica, Vologodska čipkarica te je otvoreno nekoliko centara narodne umjetnosti, a čipkarstvo se sustavno podučava u Guvernerskoj srednjoj školi narodnih obrta. Vologodska čipka ima visoku umjetničku vrijednost, do današnjeg dana radi se ručno kao što se radila i prije 200 godina. 

U organizaciji gostovanja u Zadru sudjelovali su: Udruga Intermezzo, Muzej čipke iz Vologde i Narodni muzej Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.