Hrvatski radio

Radio Zadar

Danas okrugli stol o kulturi Grada Zadra

14.11.2014.

08:29

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Platforma 'Okret potpora' poziva građane, kulturne djelatnike, donosioce odluka i predstavnike medija na javnu raspravu na kojoj će se razgovarati o kulturnom razvoju grada fokusirajući strateške ciljeve, identitet i održivost postojećeg kulturnog sustava, suradnju s udrugama te kandidaturu Zadra za titulu Europske prijestolnice kulture.

Trenutno stanje, razvojne prilike i mogući pozitivni pomaci kulturnog života grada bit će tema razgovora koji će se u petak, 14. studenog  s početkom u 17 sati održati u novom prostoru za nezavisnu kulturu,  nekadašnjem vojnom kompleksu u ulici Stjepana Radića 11. 

Prema europskim i svjetskim politikama i praksama, kultura i umjetnost prepoznate su kao predvodnici i pokretači nove ekonomije. Gradovi koji urbanu kulturu stavljaju na sam vrh razvojnih prioriteta svjedoče ubrzanom ekonomskom, gospodarskom i društvenom rastu.

Unatoč primjerima naprednijih demokracija, u lokalnom kontekstu preživljava kultura koja se ne smatra proizvodnjom, već potrošnjom, što je naslijeđe iz prošlog socijalističkog sustava, ističu u udruzi „Okret potpora“. 

O pomacima u kulturnom razvoju drugih sredina i modelima civilno-javnog partnerstva govoriti će Katarina Pavić, koordinatorica platforme Clubture. O zadarskoj nezavisnoj kulturi govoriti će predstavnici udruga članica platforme, Teatro VeRRdi, Zadar snova, Šigureca, Zadarski plesni ansambl, Teatar Dragon, Mavena, U pokretu, Porat i Eko Zadar. O širem društvenom kontekstu aktualnog stanja govorit će stručnjaci Odjela za sociologiju zadarskog Sveučilišta, Sven Marcelić i Krešimir Krolo.  Na sudjelovanje su pozvani gradonačelnik, gospodin Božidar Kalmeta i pročelnik Ureda za kulturu, gospodin Radovan Dunatov. Moderator okruglog stola je Ivica Nevešćanin.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.