Hrvatski radio

Radio Zadar

Evo što su sve u Muzeju antičkog stakla pripremili uz 13. obljetnicu

28.04.2022.

15:20

Autor: Radio Zadar

Muzej antičkog stakla program

Muzej antičkog stakla program

Foto: MAS / MAS

Muzej antičkog stakla u Zadru u četvrtak, 5. svibnja 2022. slavi svoju 13. godišnjicu rada. Budući da je UN 2022. godinu proglasio Međunarodnom godinom stakla,  tim povodom u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja otvorit će se izložba mladog austrijskog umjetnika i staklopuhača Petera Kuchlera III., koji predstavlja treću generaciju staklopuhača u obitelji Kuchler i radi sa staklom od svoje 14. godine.  


Godine 2021. nominiran je za najuzbudljivijeg mladog umjetnika do 30 godina na listi časopisa Forbes Austrija, Njemačka i Švicarska. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta. Kustos izložbe i autor kataloga je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla

Foto: MAS / MAS

U maloj izložbenoj dvorani otvara se gostujuća arheološka izložba Gradskog muzeja Šibenik „Velika Mrdakovica - Rezultati najnovijih arheoloških istraživanja (2011. – 2013.)“. Postav izložbe potpisuje Toni Brajković, viši kustos Muzeja grada Šibenika.

Uz otvorenje dvije nove izložbe, cjelodnevni program uključuje i besplatan ulaz za posjetitelje, demonstracije puhanja stakla metodom slobodnog puhanja i izrada staklenih perlica na plameniku od 9,00 do 14,00 sati, popuste na suvenire od 20% te popuste na sve muzejske publikacije od 50 do 80%.


Budući da se 19. Tjedan znanosti ove godine obilježava od 2. do 7. svibnja, u suradnji s dječjim vrtićem „Sunce“ organiziraju se i prigodne radionice za vrtićku djecu koja će se također održati u dvorištu Muzeja antičkog stakla u četvrtak, 5. svibnja 2022. u sklopu same godišnjice MAS-a.

Program svečanog otvorenja dvije nove izložbe započinje u 19,00 sati, a nakon toga slijedi koncert Elene Stelle i AJ Jazz Tria.

Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla

Foto: MAS / MAS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici