Hrvatski radio

Radio Zadar

Genijalni genije je genijalan

11.03.2014.

13:48

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Genijalni genije' nova je predstava zadarskog Kazališta lutaka. Priču o neshvaćenom genijalcu režirala je mlada Tamara Kučinović, jedina lutkarska redateljica u Hrvatskoj.

Ako je suditi prema oduševljenju premijerne publike, uz pomoć ženskog tima - od glumica, dramaturginje do scenografkinje Tamara Kučinović odradila je izvrstan posao. 'Genijalni genije' kaže redateljica Tamara Kučinović, nastao je prema stripu o vizionaru Leonardu da Vinciju. 

To nije biografija o Da Vinciju, to nije priča o njegovu životu - to je komedija. O Leonardu i njegovom pomoćniku koji pokušavaju izraditi izume. Nekad im to uspijeva, nekad ne, ali najvažnije je da se dobro zabavljaju kaže Kučinović. 

Leonarda, neshvaćenog genijalca, opterećenog strahovima i sumnjama koje na kraju ipak uspijeva odagnati utjelovila je poznata lutkarica Sanja Zalović: 

Predstava je i dinamična i neozbiljna i poučna i odgojna, tako da ne mogu reći da je za djecu malu ili malo veću, mislim da je za svakog tko voli kazalište. 

Francescu, pomoćniku malo sporijega uma, život udahnula mlada zadarska glumica Paola Slavica: 

Da je bilo naporno je, ali samo fizički ali mislim da se trud isplatio i nekako mi je ovaj oblik stvaranja predstave iz dana u dan da same oblikujemo same istražujemo i da redateljica to proba s nama najdraži. 

U novoj predstavi zadarske tvornice snova uživali su i mali i veliki i pokazalo se da je Genijalni genije jednostavno genijalan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.