Hrvatski radio

Radio Zadar

HRT-ov zbor otvorio zadarsku koncertnu sezonu

24.10.2014.

14:51

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncertnu sezonu u Zadru otvorio je Zbor Hrvatske radiotelevizije uz jedno od najljepših Rahmanjinovih djela - Noćno bdijenje.

Remek djelo zborskog repertoara splet je jutarnjih i večernjih molitvi koje se u zalazak sunca izvode uoči velikih blagdana. 

Djelo je imalo zanimljivu sudbinu. Dugo vremena nije izvođeno u Rusiji zbog Revolucije i ponovno je otkriveno, ali naravno na zapadu je cijelo vrijeme živjelo. To je jedno amblematsko djelo koje zbor HRT - a već dulje vremena izvodi - kazao je Tonči Bilić, dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije 

No, prvi put u Zadru u crkvi sv. Donata gdje je poprimilo sasvim novu boju. 

Sv. Donat je zbilja prekrasan ambijent ima jednu posebnu akustiku i mislim da će ovo djelo ovdje zaživit u svoj svojoj punini a opet na neki način sasvim posebno - dodaje maestro Bilić. 

Posebna će biti i nova zadarska koncertna sezona. 23 koncerta uz velika imena hrvatske, ali i svjetske glazbene scene. 

Htjela bih naglasiti jedan hommage Brunu Bjelinskom u prosincu,  Igudesmana i Jooa zvijezde svjetske koje smo doveli i u Zadar nakon što su gostovali u Zagrebu i Dubrovniku - ističe Dina Bušić, glazbena producentica HNK u Zadru. 

Zadar će posjetiti i Benjamin Bagby - majstor glazbe srednjega vijeka. Tu su i ciklusi Mladi zadarski glazbenici, Ciklus Bersa i publici uvijek zanimljivi koncerti Zadarskog komornog orkestra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.