Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba u Kapetanovoj kuli

25.07.2014.

09:13

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas u 21 sat Kapetanovoj kuli u Zadru otvorit će se skupna izložba Likovne družine Čičak pod nazivom Otočanje 2014.

Ovim projektom ujedno započinje likovna kolonija istoimenog naziva. Oko ovog projekta se od 2006. okuplja grupa autora, većinom akademskih slikara, kipara i grafičara s ciljem stvaranja u gotovo netaknutoj prirodi i izvornom ruralnom okolišu. 

Iz predgovora: Uzimajući kontinuitet kao bitnu odrednicu u stvaranju tradicije, s pravom možemo zaključiti da je likovna kolonija „Otočanje“ na dobrom putu da to i postane. Okupljajući , već devetu godinu zaredom, mlade autore iz različitih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine , daje nam uvid u presjek stvaralaštva jedne nove generacije umjetnika, koji se tragajući za vlastitim izričajem, pokušavaju afirmirati na domaćoj likovnoj sceni….Od gotovo naivnog dječjeg crteža, preko lirskih apstrakcija do pop arta, snažnih kolorističkih kontrasta pa do potpunog izbacivanja boje i uvođenja linije kao dominantnog likovnog elementa, stvorio se opus radova koji osim razrađene likovne problematike, prije svega zrače svježinom i životnom energijom. I upravo život, niz aktivnosti unutar prostorno-vremenskih koordinata, koji se sastoji od međuljudskih odnosa, propitivanja sebe u korelaciji s drugima, doživljaja, pejzaža, stalnih mijena, propadljivosti uz koju smo kroz našu tjelesnu tvorbu neminovno povezani, postaje njihova glavna odrednica. Tamara Grbavac.

Sama simbolika imena družine Čičak aludira na preživljavanje u surovim uvjetima, žilavost, izdržljivost i bodljikavost - osobine koje u današnjem vremenu postaju neophodne za preživljavanje kako umjetnosti, tako i umjetnika, a pogotovo nadolazećih generacija. Uz skretanje pozornosti na položaj čovjeka u modernom društvu te nužnost njegove harmonizacije s okolišem poseban je naglasak stavljen na reciklažu u umjetnosti i oplemenjivanje zapuštenih prostora i predmeta. To su ideje koje se namjeravaju prenijeti publici u nadi da će se one uhvatiti, zadržati i same nadalje razvijati u svijesti promatrača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.