Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedra Šime Vulasa

13.05.2014.

20:29

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj loži otvorena je izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara Šime Vulasa. Izložba u sklopu koje je izloženo 28 skulptura u drvu, bronci, aluminiju te 20 -tak crteža na temu jedara nosi naziv - Jedreni totemi. To je jedan od stvaratelja identiteta hrvatske umjetnosti - istaknuto je prilikom otvorenja kojoj je prisustvovao i sam autor.

Evo što o značaju ovoga umjetnika kažu njegove kolege Vinko Srhoj i Ive Šimat Banov koji je ujedno i autor monografije o Vulasu.

 "S jedne strane imamo Kseniju Kantoci i  Šimu Vulasa, a s druge Antu Kaštelančića i Ljubu Ivančića, i ti umjetnici tvore neku vrstu poslijeratnog slikarskog i kiparskog identiteta hrvatske umjetnosti." - istaknuo je Vinko Srhoj.

"Njegove teme su malobrojne, znači jedra, orgulje svijeće, on je u mitu u dubini svog korjena, on je s otoka, znači mediteran, prema tome Šime Vulas značajn je i za Zadra, dugo nije izlagao ovdje tako je ovo dobra prilika da se to popravi." - napomenuo je profesor Ive Šimat Banov.

Izložbu organizira Galerija umjetnina Narodnog muzeja i otvorena je do 15.lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.