Hrvatski radio

Radio Zadar

Krševanovi dani

25.11.2014.

17:14

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ (23.-29. studenog) naziv je manifestacije Zadarske nadbiskupije koja se ove godine održava prvi put. Kao doprinos proslavi Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana čiji je sv. Krševan zaštitnik, Zadarska nadbiskupija priređuje niz vjerskih, kulturnih i društvenih događanja u Zadru. Suorganizatori su Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato i Narodni muzej Zadar.

  • Manifestacija je otvorena u nedjelju 23. studenog svečanim koncertom koji je u crkvi sv. Šime u Zadru izveo Katedralni zbor sv. Stošije i orkestar Umjetničke akademije u Splitu. 

Danas je u Gradskoj loži u Zadru javnosti predstavljeno izdanje 'Zadarska trilogija' čiji je autor mons. dr. Juraj Batelja. Izdavači tog vrijednog djela su Zadarska nadbiskupija i Zadarska županija.

U četvrtak 27. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru u 17,00 sati započinje Kolokvij o zadarskom nadbiskupu Mati Dujmu Dvorniku (1847.-1914.) povodom obilježavanja stote godišnjice njegove smrti.

Teme i izlagači su: 'Društveno-političke prilike u Zadru i Dalmaciji na prijelazu 19. i početkom 20. st.' (prof. dr. Ante Bralić), 'Život i djelovanje Mate Dujma Dvornika prije njegova imenovanja za zadarskog nadbiskupa' (prof. dr. don Slavko Kovačić), 'Zadarska nadbiskupija u vrijeme tranzicije između nadbiskupa Mate Dujma Dvornika i nadbiskupa Vinka Pulišića' (Ante Gverić, prof.) i ‘Mate Dujam Dvornik – crtice o životu i putositnice jednog zadarskog nadbiskupa (mons. dr. Pavao Kero). Uvodnu riječ će uputiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a prigodni glazbeni nastup izvode učenici Glazbene škole Sv. Benedikta. Organizatori su Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.

Adventsko-božićna izložba 'O Božjem dolasku na zemlju' uz prigodne govore svečano se otvara u petak 28. studenog s početkom u 12,00 sati u Narodnom muzeju Zadar. Izložba će predstaviti i sakralne radove zadarskih umjetnika. Izložbu organiziraju Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato iz Zagreba i Narodni muzej Zadar.

Koncert bisera barokne glazbe održava se u petak 28. studenog s početkom u 19,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru. Nastupaju Ana Domančić, flauta i Mario Penzar, orgulje.

U subotu 29. studenog u 18,00 sati u crkvi sv. Šime u Zadru započinje tribina o značenju vremena došašća. Potom će uslijediti paljenje prve adventske svijeće na trgu Petra Zoranića u Zadru, u neposrednoj blizini crkve sv. Šime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.