Hrvatski radio

Radio Zadar

Murtić u Zadru

03.07.2014.

07:15

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski Narodni muzej otvara večeras izložbu "Utopija i distopija modernizma" jednog od najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika, Ede Murtića. U dva izložbena prostora, Gradskoj loži i Kneževoj palači bit će izloženo 100 - tinjak djela i to iz njegova posljednjeg ciklusa Nove apstrakcije te ciklusa koje je stvarao u ranijem razdoblju, 80 - tih godina. Među njima su i djela inspirirana Domovinskim ratom, a koja će simbolično biti izložena u, iz tog vremena stradaloj, Kneževoj palači.

Izložbe je otvorena do 1. rujna.

Ta izložba je za mene užasno važna, zato što je za Edia tematski negdje vezani od 40 - tih godina pa do današnjih dana, poput ovoga prostora, koji je čaroban - rekla je Goranka Murtić .

Ono što mene kao povjesničara umjetnosti posbeno fascinira kod Murtića je to njegovo osjećanje nadiranja zla, on naravno kao umjetnik, a mi uvijek smatramo da su umjetnici te osjetljive antene koje su u stanju osjetiti ono što dolazi. Tako već 80 - tih godina, imamo strah i njegova do tada ekspresivna gesta koju smo do tada poznavali kao hedonističku odjednom je počela ocrtavati prizore egzistencijalne slobode. - rekao je povjesničar umjetnosti i kustos izložbe Branko Franceschi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.