Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi sjaj Maškovića hana

16.01.2014.

16:19

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnova Maškovića Hana u Vrani, financirana sredstvima Europske unije, trebala bi biti gotova do polovice svibnja ove godine. Osim hotela, u obnovljenom prenoćištu iz turskoga doba planirano je smjestiti i agenciju Parka prirode te druge turističke sadržaje.

Gradnju Hana, odmorišta i rezidencije, naručio je i financirao Jusuf Mašković, visoki dostojanstvenik na turskom dvoru, Sultana Ibrahima drugog i vrhovni admiral turske flote. Porijeklom, dijelom iz Vrane i Pakoštana, gradnju je počeo 1644. godine, na samoj granici sa Mletačkom Republikom, kako bi pod stare dane, uživao u krajoliku blizine Vranskoga jezera. No, nakon njegove smrti dvije godine kasnije, gradnja je stala, han ostao nedovršen.

Na njegovom mjestu će znači sad stajati hotel, kao što je on sam trebao biti hotel, u tursko doba, kao prenočište, tu će sad biti 14 soba, 2 apartmana, restoran, muzej, razni popratni sadržaji, uredi, agencija Parka prirode, turističke zajednice, znači imat će kompletan sadržaj koji je zamišljen da bi mogao funkcionirati i primati turiste - kazao nam je o projektu voditelj agencije "Han" Vrana i nadzorni arheolog na gradilištu, Marko Meštrov.

Obrambeni zidovi prilično su očuvani, a na temelju ostataka originalne gradnje, vidljiv je tlocrt cijelog objekta i namjena pojedinačnih zgrada. Dat ćemo Hanu novi sjaj, poručuje inženjer na gradilištu, Nenad Hajdinjak.

Teško je raditi, jer je to spoj novoga i staroga, gradilište je vrlo komplicirano, sponzorira ga Europska unija, pa imamo pogleda sa svih strana na nasto nam je eto baština, pa trebamo brinuti o njoj.Gradilište bi trebalo dovršiti 15.5.2014.a napravljeno je više od pola do sada.

Spoj staroga i novoga, spojit će gospodarske kapacitete Vrane, prirodne, povijesne i kulturne baštine, i usmjeriti ih ka turističkom razvoju. Manifestacija "Dani vitezova Vranskih", već je privukla na tisuće posjetitelja, a i u zimskim mjesecima, Han će biti mjesto u koje će, zasigurno rado navraćati, lovci, promatrači ptica, arheolozi i svi oni koji žele predahnuti u novom ruhu staroga povijesnoga zdanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.