Hrvatski radio

Radio Zadar

Pet godina MAS-a

05.05.2014.

13:48

Autor: DP

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej antičkog stakla slavi petu obljetnicu. Ova jedinstvena institucija koja je umnogome obogatila kulturni život Zadra, već tradicionalno, svoj dan obilježava brojnim manifestacijama. Ulaz u muzej danas je slobodan, a muzejski suveniri mogu se kupiti uz popust od 20 posto.

 

Pet godina je brzo proletjelo, ali je u tih pet godina bilo toliko događanja, da nam se čini da je to vrijeme ipak puno duže, rekao nam je direktor muzeja Ivo Fadić. Građani i turisti prepoznali su vrijednost ove ustanove, što možemo suditi i po broju posjetitelja, koji kontinuirano raste, kaže Fadić: Prošlu godinu smo imali nešto malo manje od 30 tisuća posjetitelja a ako je suditi po četvrtom mjesecu ove godine u kojem je muzej bio trostruko posjećeniji nego u istom razdoblju prošle godine, nadamo se da bi ove godine mogli preći tu magičnu granicu od 30 tisuća i da će ove godine biti i više od 30 tisuća posjetitelja.

Za one koji to još uvijek ne znaju, Muzej antičkog stakla je arheološki muzej, ali specijaliziran sa svojim postavom koji sačinjava zbirka od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije do V. stoljeća poslije Krista. Osim stalnog postava, tijekom cijele godine u Muzeju djeluje staklarska radionica koju vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanac. Radionicu izrade staklenog nakita vodi iznimno talentirana zadarska umjetnica Antonija Gospić.
A za današnji, slavljenički dan, Muzej priprema i dvije zanimljive izložbe - „Staklo i kamen" Mihaela Štebiha i „Svjetlost glagoljice", Željke i Borisa Rogić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.