Hrvatski radio

Radio Zadar

Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog

09.01.2014.

07:00

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kneževoj palači sinoć je otvorena izložba "Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog". Radi se o istaknutom turskom pomorcu, geografu i kartografu koji je u prvoj polovini 16. st. izradio brojne pomorske karte, a na nekima od njih detaljno je prikazao i hrvatski obalni prostor.

Uz ostalo,  na izložbi su predstavljene replike portolana istočnojadranskih luka iz njegove Knjige navigacije, objavljenje prvi put 1521. godine. Njegova karta svijeta iz 1513., odnosno sačuvani lijevi dio te karte, smatra se jednom od najljepših, najzanimljivijih i najtajanstvenijih karata iz vremena Velikih otkrića.

O važnosti izložbe koja putuje kroz Hrvatsku, sinoć je govorio povjesničar pomorstva i geografije s zadarskog Sveučilišta, Mithad Kozličić: 

 "Ono što se često zaboravlja je činjenica, da je on jedini pa slijedećih 200, 300 godina, koji izrijekom kaže Dubrovnik, koji napiše Šibenik, za Zadar piše Cara , to sve znači da je on osobno bio tu, za razliku od brojnih drugih koji prepisuju neke druge izvore, dakle naprosto revolucija."

Predsjednik Turske zaklade za podvodnu arheologiju Oguz Aydemir rekao je da je Piri Reis prije 500 godina ostavio poruku "Sjetite me se" te izrazio zadovoljstvo što se to održava na ovaj način, odnosno što ga se ovako prisjećamo.

Izložbu priređuju Turska zaklada za podvodnu arheologiju (TINA) u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Sveučilištem u Zadru i Hrvatskim geografskim društvom – Zadar, a u izložbenom prostoru Kneževe palače moći će se pogledati od 8. siječnja do 27. siječnja 2014.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.