Hrvatski radio

Radio Zadar

Počela sanacija Fortice na Pagu

26.03.2014.

12:17

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgrađena u 17 stoljeću, Fortica je u prošlosti bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između Paga i kopna. Sanacija bi trebala spriječiti daljnje propadanje utvrde i obogatiti turističku ponudu otoka Paga.

Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu. Razni trgovački brodovi kretali su se od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto. Često su bili izloženi napadima gusara i zbog sigurne plovidbe trebalo je izgraditi utvrdu za promatranje i stražu. Osim brige o sigurnosti brodova, posada na Fortici sprječavala je i nezakonitu trgovinu. U srednjem vijeku Ljubačka vrata bila su važna i zbog Obrovca koji je bio trgovačko središte u kojem su trgovali stanovnici Mletačke Republike i Turci. Tvrđava je branila i paške solane, bogatstvo oko kojeg su se sukobljavali mnogi. 

Od 19 stoljeća Fortica polako propada, stoga je početak sanacije dobra vijest. A što će se raditi rekao nam je gradonačelnik Paga, Željko Maržić„To su radovi sanacije koji se odnose na zemljane, pripremne radove i kratko doziđavanje kritičnog dijela zida. U konačnici, cijeli projekt bi trebao obuhvatiti sanaciju kompletne utvrde, međutim, za sad je krenula samo ova prva faza.“  O financiranju radova gradonačelnik Maržić kaže: „Prva faza oko 100 tisuća kuna, znači grad i Ministarstvo kulture, a u konačnosti, prema troškovniku bi trebali iznositi oko 900 tisuća kuna, međutim znat ćemo kad provedemo kompletan postupak. Znači nešto ispod milijun kuna je ukupna vrijednost radova“.

Iako je u ruševnom stanju, atraktivan položaj Fortice na dodiru Paga i kopna već sada privlači pozornost brojnih turista, kojima je to prvi doticaj sa ovim otokom neobične ljepote. Njenom sanacijom obogatit će se turistička ponuda Paga, zaključuje gradonačelnik Maržić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.