Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo 5. SPFF

03.08.2014.

14:12

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sjajnom ambijentu Paklenice sinoć je otvoren Starigrad Paklenica Filmski Festival - međunarodni festival glazbenog dokumentarca.

Peto festivalsko izdanje bolje nije moglo ni početi. Otvorio ga je kultni film s kraja osamdesetih prošloga stoljeća Kako je propao rokenrol. Bila je to ujedno prigoda da se obilježi 25. godina od premijere filma, te da se okupi dio glumačke ekipe.

Film je zanimljiv na više razina. U međuvremenu je postao klasik. Znaju ga i baka i djed, tako, što reći o tom filmu, sve najbolje, rekao je nekadašnji frontmen Duscipline kičme Dušan Kojić Koja, koji je glumio u filmu.

Poznati sarajevski glumac s ljubljanskom adresom Branko Đurić, kojega generacije pamte po skečevima iz Top liste nadrealista također je glumio u kultnom filmu. 
Uf, taj film smo svakako snimali u to veselo, burno vrijeme, tako da se ne sjećamo baš mnogo događanja, bistro. Ali, normalno ostao mi je u uspomeni i drago mi je što je taj film danas postao kao neka vrsta kultnog filma, rekao je Đuro.  

A u šest festivalskih dana najavljeno je više od trideset dugometražnih i kratkometražnih filmova, niz svjetskih, europskih i hrvatskih premijera. 

Tu je jedna svjetska premijera. Drago nam je da se radi o filmu Tončija Huljića, Tonetov život, iće, piće, lavur te europska premijera filma o Nenadu Bachu, Everything Is Forever, izjavio je direktor SPFF-a Admir Ćulumarević.  

Ovogdišnja zemlja partner Festivala je Makedonija. Uz glazbene dokumentarce publika će na prekrasnim lokacijama Male i Velike Paklenice idućih dana uživati i u koncertima stranih i domaćih glazbenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.