Hrvatski radio

Radio Zadar

Povratak u renesansu

17.07.2014.

08:29

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras s početkom u 21 sat, ljubitelji rane glazbe moći će uživati u jedinstvenom programu slovenskog ansambla renesansne glazbe, Nova Schola Labacensis

Prigodno smješteni u srednjovjekovni zadarski dragulj, Crkvu sv. Donata, ansambl sastavljen od deset svestranih glazbenika povezanih istom simpatijom te raznovrsnim instrumentima kao što su cimbal, kastanjete, srednjovjekovna i barokna violina, vihuela, teorba, bendir, balafon, blok-flauta i kalimba, predstaviti će publici rezultate višegodišnjeg proučavanja europskog srednjovjekovnog, renesansnog i baroknog glazbenog nasljeđa. 

Šaroliki repertoar, pomno složen i pripremljen za ljetni koncert u Zadru, obuhvaća djela sakralnog, ali i svjetovnog karaktera, pa će se tako na programu pronaći djela od srednjovjekovne kantige o Gospi, preko šansone Mille regrets renesansnog genija Josquina des Présa, do baroknih skladbi španjolskog porijekla s elementima flamenca. Umjetničko vodstvo zanimljivog i nadasve originalnog ansambla na sebe je preuzeo lutnjist Boris Šinigoj, obožavatelj i proučavatelj rane glazbe još od studentskih dana te redoviti instrumentalist uglednih slovenskih orkestara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.