Hrvatski radio

Radio Zadar

Restauriran Brahmov cepin

17.12.2014.

16:10

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Arheološkom muzeju Zadar restauriran jedan od najstarijih alpinističkih cepina u Hrvatskoj. U suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zadar izvršena je vrlo zahtjevna restauracija jednog od najstarijih alpinističkih cepina u Hrvatskoj.

Cepin je pripadao alpinistu Dragutinu Brahmu - Raca, rođen je 26. VIII 1909. godine, a poginuo je 27. VI 1938. godine, pokušavajući se prvi popeti na najvišu stijenu na Velebitu, Anića kuk u Paklenici. Dragutin Brahm je prvi pročelnik prve alpinističke oraganizacije u povijesti hrvatskog alpinizma osnovane 07. VIII 1933. Klub je nosio naziv Alpinistički odsjek Kluba "Cepin". Dragutin Brahm je u svom kratkom životu bio pjesnik, glazbenik, nakladnik, skladatelj, tekstopisac, slikar, a kao sportaš bio je planinar, alpinist, skijaš i stolni tenisač.
Restauracija cepina izvršena je u radionici za restauraciju metala Arheološkog muzeja Zadar, a izvršila ju je restauratorica Josipa Lovrić:

        Cepin je izrađen je od kombinacije drveta i željeza. Na metalnim dijelovima bili su vidljivi znakovi korozije, a drvena drška je bila dobro sačuvana. Korozivne naslage uklonjene su tehnikom mikropjeskarenja i rotacijskim mikromotorom sa svrdlima od aluminijevog oksida. Nakon poliranja metalni dijelovi i drška su premazani zaštitnim lakom.

Platnena gurtna će biti konzervirana u specijaliziranoj radionici za obradu tekstila u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.