Hrvatski radio

Radio Zadar

Romeo i Julija - zadarski miljenici

03.08.2014.

15:30

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju u 21 sat, ova sezona Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi Vam još jedno nezaboravno iskustvo renesansne glazbe koja svakim koncertom osvaja sve više i više zadarske publike.

Prigodno smješten u renesansnom Klaustru sv. Frane, nastupit će zbor Kraljevskog dramskog kazališta Stockholm Romeo i Julija uz pratnju lutnjista Pierrea Nordahla. Benoît Malmberg, ujedno i producent Kazališta u Stockholmu te dobitnik Medalje švedskog kralja za posebna dostignuća u umjetnosti umjetnički je voditelj ansambla. Brojni Zadrani upoznati su s radom Romea i Julije, sastava koji je u nekoliko navrata gostovao na Večerima, a njihovi nastupi ponavljali su se, kao uostalom i ovoga puta, zbog velikog interesa publike.

Deseteročlani ansambl Romeo i Julija prelazi granice koncertne glazbe svojim scenskim nastupom. Uz pomoć raskošne odjeće i frizura u stilu renesanse, naglo odvodi gledatelje na put u prošlost. Inventivnom kombinacijom glazbe, drame i plesa zaista fantastično prikazuje razdoblje svestranih umjetnika, mudrih poduzetnika, kulturnog procvata i ponajprije, besmrtne glazbe koja svojim pomalo besramnim, ali uvijek časnim tekstovima i plesnim ritmovima po prvi puta (nakon više stotina godina mračnog srednjeg vijeka) otvara oči renesansnim humanistima i potiče na galopirajući razvoj svih područja ljudskog stvaralaštva.

Bogati, izuzetno zahtjevni i pretežno vokalni repertoar obuhvaća djela svjetovne provenijencije s majstorski skladanom polifonom i homofonom renesansnom glazbom perfektno ujedinjenom s visoko kvalitetnim tekstovima najvećih onodobnih pjesnika. Tako će se na repertoaru naći djela Orazia Vecchia, Bartolomea Tromboncina, Rossina Mantovana, Francesca Patavina, Adriana Willaerta, Giovannija da Nole i velikog Orlanda di Lassa.

Nastojeći zadržati traženu prvoklasnu kvalitetu renesansnog stvaralaštva, sastav koji se smatra jednim od najinovativnijih europskih ansambala, prvenstveno nastoji zabaviti publiku emocionalno nabijenom izvedbom najljepših engleskih, španjolskih i talijanskih ljubavnih priča i burlesknih komedija, što im, sudeći po kritikama, redovito uspijeva u već više od dvadeset zemalja svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.