Hrvatski radio

Radio Zadar

Slikanje unatrag

16.04.2014.

14:44

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta danas je predstavljena monografija posvećena akademskom slikaru Marijanu Richteru. Nakon toga u izložbenom prostoru Sveučilišta u prisustvu ovoga slikara izložena su i njegova djela. "Ja ne slikam od praznog platna, već obrnuto, slikam po svojim završenim slikama, taj proces zovem poricanje izgleda, tu se javlja potreba da se dođe do ishodišta - rekao je Richter.

Marijan RICHTER rođen je 1957. godine u Zagrebu. Studirao je slikarstvo i glazbu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine. Doktorirao je slikarstvo 2013. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Čakovcu, Križevcima, Sisku, Osijeku, Trogiru, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Splitu.

Monografiju - Richter,  predstavila je autorica Margarita Sveštarov Šimat. Kao je istaknula  radi se o strastvenom slikaru, koji vjeruje kako o slici i slikarskom mediju, nije još sve rečeno, u smislu njezina doživljaja i teorije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.