Hrvatski radio

Radio Zadar

Srest ćemo se opet

25.01.2014.

13:49

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Antonio Barišić, dobitnik književne nagrade Kiklop za najbolji debitantski roman napisan prošle godine, predstavio je i u Zadru svoj prvijenac "Srest ćemo se opet".

Na predstavljanju u prizemlju Znanstvene knjižnice, koje je organizirala zadarska Udruga pisaca Zapis, o izdanju nakladnika Jesenki i Turk, govorio je urednik knjige, kako je sam kazao, kum autora - Emir Imamović Pirke 

Za napisati prvi roman treba imati golemu hrabrost zbog više razloga. Prvi je svakako opasnost da se ne skrene u pretencioznost, a drugi skučeno i nezahvalno hrvatsko tržište. Kad nakladniku donesete rukopis nepoznatog autora, on će vas zasigurno dočekati uzdahom i prevrtanjem očima. Kod Antonija Barišića sve se dogodilo obrnuto. Napisao je nepretenciozan roman, scenarističke strukture, jezikom koji nije uljepšavao s vrlo jednostavnom porukom. Upravo je to, čini se, osvojilo povjerenstvo Kiklopa koje mu je odlučilo dati nagradu, kazao je Emir Imamović Pirke.  

Krešo i Branko su mogli, evo danas, biti u krizi srednjih godina... Ili igrati balote u predvečerje, pa poslije na nekoj šibenskoj teraci piti gemišt i mudrovati o nivou vlažnosti gradela pri pečenju ribe. Mogli su vraćati kredite u švicarcima, boriti se sa nikotinskom ovisnošću ili raspravljati o tome tko je bolji: Messi ili Ronaldo. Mogli su svašta, samo da ih povijest nije uhvatila nespretne i naivne, pa ih sažvakala i ispljunula na dvije strane i u dva svijeta. Mogli su... Samo da nisu bili Hrvat i Srbin u onim godinama kada je to bilo prokleto važno. Srest ćemo se opet opisuje mladost nekadašnjih dječaka na pragu muškosti kojima bi danas, dvadesetak godina poslije bilo lakše da nema sjećanja, dodao je Pirke

Sam autor, prije negoli je pročitao nekoliko ulomaka iz knjige, kazao je da je do 35. godine zacrtao napraviti dvije stvari:  

Prva je bila kupiti balote kako bi sa svojom ekipom mogao odigrati koju partiju. Druga je bila napisati roman. Balote sam kupio i sviđa mi se igra. Netom prije nego ću napuniti 35. počeo sam pisati roman. Ostalo je povijest, kazao je Barišić, Šibenčanin, inače novinar HRT-ova centra Knin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.