Hrvatski radio

Radio Zadar

Stipe o Mati Svjetskome

14.01.2014.

10:18

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja Dana grada, u Biogradu danas gostuje poznati alpinist, putopisac i redatelj Stipe Božić. On će u Gradskoj knjižnici u Biogradu predstaviti knjigu "Ja, Mate svjetski" , u 18 sati.

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prešli su pješice, biciklom i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, od 1928. do 1947., bili u 70 država, i na tisućama otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija.


" Ova knjiga spomenik je možda i najvećem, ne samo hrvatskom nego i svjetskom, globtroteru. Pogotovo ako se uzme u obzir da je naš junak u svom devetnaestogodišnjem putovanju prešao 360.000 kilometara posve sam, bez logistike kakvu danas poznajemo. Zato se danas, svi mi koji se nazivamo svjetskim putnicima, moramo pokloniti Mati Svjetskome, najvećem od svih globtrotera, pravom pustolovu, koji je do jučer bio nepravedno zaboravljen" - izjavio je o toj knjizi Stipe Božić, alpinist koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata.     
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.