Hrvatski radio

Radio Zadar

Što je krio grob broj 7?

27.03.2014.

13:21

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na lokalitetu sv. Juraj u Caski kod Novalje, prije tri godine rađena su arheološka istraživanja na ostacima crkve i utvrde, u sklopu kojih je istraženo i nekoliko grobova. Grob broj 7 čuvao je iznimne nalaze, a kako je bila riječ o kosturu djevojčice, nazvana je Mala od Caske.

S njom je nađena jedna iznimna pozlaćena ogrlica koja je potpuno unikatna na našim prostorima i koja je na osnovi arheoloških elemenata datirana negdje u 10. stoljeće - kazao je ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja, dr. Smiljan GluščevićRađena je i antropološka analiza te se utvrdilo koliko je stara djevojčica, od čega je sve bolovala, a potvrđena je i datacija u prvu polovicu 10. stoljeća. 

U grobu je bila položena, pokopana mlađa osoba između 8 i 9 godina. Uz nju je pronađena ogrlica, uz uši su pronađene jednojagodne pozlaćene naušnice koje su bile omiljeni nakit Hrvatica druge polovice 9. do 11. stoljeća na prostoru hrvatske srednjovjekovne države - objašnjava dr. Radomir Jurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.