Hrvatski radio

Radio Zadar

Suradnja Zadar Organ Festival s grčkim umjetnicima

08.09.2022.

07:18

Autor: Radio Zadar

Projekt Sonic

Projekt Sonic

Foto: - / -

Ovog rujna u Zadru će gostovati dvoje grčkih umjetnika .Sutra 9. rujna Zadar će ugostiti poznatog grčkog radiotelevizijskog voditelja, glazbenog kritičara, spisatelja i umjetničkog savjetnika ANO festivala – Nikosa Kanellopoulosa. On će tog petka u koncertnoj dvorani Glazbene škole održati predavanje na temu osam grčkih skladatelja.


 U planu je koncert renomirane orguljašice Ouranije Gassiou koja će nastupiti u subotu, 10. rujna u zadarskoj crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati i to na prijenosnim digitalnim Mixtuur orguljama serije Intrada, a dan ranije održat će majstorski tečaj za mlade orguljaše u prostoru zadarske Glazbene škole Blagoje Bersa. 

Međunarodni orguljski interdisciplinarni Zadar Organ Festival ove je godine ostvario suradnju s grčkim međunarodnim orguljskim ANO festivalom. Suradnja je ostvarena u sklopu projekta SONIC (Sustainable Organ Networking and Innovative Cooperation), a sufinancira ga Europska unija u sklopu programa Erasmus+. Riječ je o projektu koji za cilj ima njegovanje orguljske kulture s naglaskom na zavičajno kulturno naslijeđe i razvitak inovativnih umjetničkih materijala za buduće generacije, imajući u vidu prvenstveno mlađu publiku.


U sklopu te suradnje, zadarska je orguljašica Tea Kulaš ovo ljeto održala koncert, predavanje i majstorski tečaj na ANO festivalu koji se već pet godina održava na Sirosu, jednom od otočića bajkovitog otočja Kikladi usred egejskog arhipelaga. To nekad važno trgovačko i proizvodno središte još i danas na svom vrhu čuva jednu staru katedralu sv. Jurja, utočište grčkim katolicima srednjovjekovnog naselja Ano Siros i jednim od rijetkih orgulja u državi pretežno pravoslavne vjeroispovijesti.


Recipročnost suradnje ostvarit će se ovog rujna gostovanjem dvoje grčkih umjetnika na 4. Zadar Organ Festivalu. U planu je koncert renomirane orguljašice OURANIJE GASSIOU koja će nastupiti u subotu, 10. rujna u zadarskoj crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati i to na prijenosnim digitalnim Mixtuur orguljama serije Intrada, a dan ranije održat će majstorski tečaj za mlade orguljaše u prostoru zadarske Glazbene škole Blagoje Bersa. Prijave za majstorski tečaj još uvijek su u tijeku, a svoje mjesto osigurajte što prije prijavom na tea.kulas1@gmail.com .


Ourania Gassiou

Ourania Gassiou

Foto: - / -

GŠ Blagoje Bersa, 9. rujna ugostit će i poznatog grčkog radiotelevizijskog voditelja, glazbenog kritičara, spisatelja i umjetničkog savjetnika ANO festivala – NIKOSA KANELLOPOULOSA. On će tog petka u koncertnoj dvorani Glazbene škole održati predavanje na temu osam grčkih skladatelja.

„Ukratko, opisat ću život i djelo osmorice grčkih skladatelja koji su djelovali na međunarodnoj razini, bilo putem studija, skladanja ili dirigiranja, i to od početka 19. stoljeća pa sve do današnje filmske glazbe, kojoj je očiti primjer veliki Vangelis. Riječ je o potpornim stupovima grčke klasične/simfonijske/umjetničke glazbe, koji pokrivaju dva stoljeća glazbenog stvaranja“ najavio je Kanellopoulos, i nastavio: „Ljudi će imati priliku u 45 minuta naučiti nešto više o njima, uz slušanje kratkih glazbenih isječaka i gledanje video primjera.“

Nikos Kanellopoulos dosad je održao brojna predavanja o povijesti glazbe i njezinim protagonistima, na engleskom i grčkom jeziku, a svoje je znanje o skladateljima iz austrijske obitelji Strauss objavio u vlastitoj knjizi „Dinastija Johanna Straussa“. Dugo godina bavi se glazbenom kritikom umjetničke i jazz glazbe, a osobito se ponosi radiotelevizijskim prijenosima koncerata uživo i to s najvećim svjetskim glazbenim imenima, poput Josea Carrerasa, Placida Dominga, Luciana Pavarottija, Zubina Mehte itd.


Nikos Kanellopoulos

Nikos Kanellopoulos

Foto: - / -

Kao javna televizijska ličnost, ANO festivalu je poslužio kao potpora u promociji putem radiotelevizijskih emisija, podcasta, prezentacije i ostalog. Kako je u Grčkoj pretežno grčka pravoslavna crkva koja ne podržava orgulje u svojoj liturgiji, kao osobitu važnost ANO festivala, Kanellopoulos je istaknuo: „Koliko mi je poznato, ne postoji nijedan drugi orguljski festival u Grčkoj, barem ne onaj koji djeluje na redovnoj bazi, pa je ANO festival utoliko značajniji i posebniji. U Grčkoj ovakvih oaza sličnih Ano Sirosu koje sadrže orgulje ima još samo nekoliko, i to u Ateni, i možda manjim katoličkim crkvama diljem Grčke.“

Osim koncertnih prijenosa, Kanellopoulos je tijekom 1990.-ih radio na edukativno-zabavnom serijalu od 26 epizoda s naslovom Classics… and More, a u isto je vrijeme surađivao na produkciji biografskog filma The Great Caruso o Enricu Carusu. Stoga, možemo zaključiti kako će njegovo predavanje u Zadru biti jedna prava poslastica za ljubitelje povijesti glazbe željnih kvalitetnih i zabavnih prezentacija. Predavanje će započeti u 18 :30 sati u koncertnoj dvorani GŠ Blagoje Bersa i otvoreno je za javnost.

"Moje predavanje prilika je da čujete više o ovom manje poznatom dijelu europske glazbe..." za kraj je poručio Kanellopoulos.

Koncert Ouranije Gassiou ostvaren je u suradnji s grčkim ANO festivalom, nizozemskom orguljskom radionicom Mixtuur i Koncertnim uredom Zadar, a majstorski tečaj orguljašice Gassiou te predavanje Nikosa Kanellopoulosa u suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.