Hrvatski radio

Radio Zadar

Sv. Donat na novi način - tz nezainteresirane ?

04.02.2014.

19:10

Autor: S.Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pučki sakralni napjevi u izvođenju ansambla Lado uz posebne svjetlosne efekte i projekciju fotografija Ive Pervana u Sv. Donatu - ideju o takvom turističkom projektu nudi zadarski Arheološki muzej.

Kako je na konferenciji za medije kazao ravnatelj muzeja doktor Smiljan Gluščević, projekt je jednim dijelom predstavljen Zadranima u Noći muzeja i odlično je primljen u javnosti. Međutim ideja izgleda nije dobro primljena među turističkim subjektima jer od 28 pozvanih turističkih zajednica s područja Zadarske županije i nekoliko hotelskih kuća večerašnjoj konferenciji odazvali su se samo predstavnici TZ-a grada Zadra. To ne znači da mi nećemo raditi na realizaciji projekta, ističe Gluščević...

" Naravno, apsolutno to ne znači da mi odustajemo. Ideja je da se sve to događa nakon što Donat zatvori svoja vrata za normalne posjetitelje, dakle za turiste kojih je ovdje prošle godine bilo gotovo 55 tisuća, dakle iza 10 sati navečer pa do ponoći ili do 1 - 2 sata, ovisno o interesu, da se pruži jedan novi doživljaj Donata i ukaže na taj segment jedne kulturne nematerijalne baštine u jednom objektu kao što je Donat koji je simbol ovoga grada i države koji zapravo konkurira da postane značajan subjekt na listi svjetske kulturne baštine. "

U projektu koji bi trebao nositi naziv "Mistično svjetlo u Donatu"  povezati će se ansambl LADO, tvrtka specijalizirana za projekte u kulturnom turizmu Astarta, hrvatske svjetlosne umjetnike Gordanu i Zorislava Šojata te fotografa Ivu Pervana. Projekt ima i humanitarnu dimenziju, pa će se uključiti i Liga za borbu protiv raka Zadar, najavljeno je na večerašnjoj konferenciji za novinare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.