Hrvatski radio

Radio Zadar

Učenički radovi inspirirani likom i djelom Petra Lorinija

14.06.2022.

19:00

Autor: Maja Milin

dječji radovi

dječji radovi

Foto: PR photo / -

Tijekom prošle - pandemijske - godine, učenici OŠ Petra Lorinija u Salima i područne škole u Božavi na Dugom otoku promišljali su život i djelo Petra Lorinija, učitelja i vizionara. Projekt je osmislila školska pedagoginja Slavica Korčulanić, a ostvarila su ga djeca u suradnji s učiteljicama i učiteljima razredne nastave, likovne i tehničke kulture, profesorima hrvatskog, engleskog i talijanskog jezika, profesoricom prirode i biologije te knjižničarkom.  


Petar Lorini

Petar Lorini

Foto: PR photo / -

Stota obljetnica smrti Petra Lorinija, Saljanina koji slovi za jednog od najvećih stručnjaka za ribarstvo na ovom području, poslužila je kao temelj projekta koji je iznjedrio brojne literarne, vizualne i druge kreativne uratke djece i mladih u Salima. Njihovih će 50 radova biti izloženo u Kneževoj palači od 15. do 30. lipnja 2022. 


Prema riječima školske pedagoginje, Slavice Korčulanić i ravnateljice škole "Petar Lorini" Nade Dominis, ovom izložbom učenici i njihovi profesori željeli su javnosti približiti život velikog Petra Lorinija u čiju je čast prošle godine održan znanstveni skup na zadarskom Sveučilištu. učenički rad

učenički rad

Foto: PR photo / -

Petar Lorini (1850 - 1921) bio je učitelj koji se 1870-ih godina zalagao za opismenjivanje lokalnog stanovništva, omogućio je djevojčicama upis u školu, brinuo se o siromašnim ribarima (ribarske zadruge), bio je prvi nadzornik ribarstva, akolog i inovator. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.