Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz Diplomca počinje nova sezona HNK Zadar

20.10.2014.

08:15

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras počinje dramska sezona Hrvatskog narodnog kazališta Zadar uz predstavu „Diplomac“ zagrebačkog Gradskog kazališta „Komedija“. To je prva od ukupno 12 predstava u dramskoj pretplati HNK Zadar. Predstava počinje u 20 sati.

Kultno djelo Charlesa Webba (1939.), roman Diplomac napisan je1963. godine i prema njemu je 1967.  redatelj Mike Nichols snimio slavnu američku ljubavnu komediju The Graduate,  jedan od najboljih filmova svih vremena, koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu Mrs. Robinson. 

Jedna je to od najatraktivnijih i najposjećenijih predstava zagrebačkog kazališta „Komedija“.

12 dramskih predstava, 10 koncerata u sklopu pretplate, te još 13 koncerata izvan pretplate – događanja su koja očekuju zadarske ljubitelje kazališta, ozbiljne i jazz glazbe u sljedećoj kazališnoj sezoni koja je najavljena danas u HNK Zadar.

Osim predstave Diplomac, ljubitelje kazališta očekuju i dvije domaće premijere u izvedbi glumaca zadarskoga HNK. Prva je Therese Raquin 5.studenog, u režiji Jasne Ančić i Vinka Radovčića, a riječ je o hrvatskoj praizvedbi djela Emila Zole koje nikada nije izvedeno u domaćim kazalištima. "Ovo je jedan homage Emilu Zoli i njegovome naturalističkome djelu" – rekao je ravnatelj zadarskoga HNK Renato Švorinić, dodajući kako će druga domaća premijera biti izvedena tijekom 2015. u režiji Nene Delmestre. Riječ je o predstavi "Umjetnost intervjua", jednog mladog suvremenog španjolskog autora.

U glazbenom dijelu, kao svake godine, u sklopu pretplate organizirana su tri ciklusa -  Mladi zadarski glazbenici, Zadarskog komornog orkesta i Polaznika glazbene škole "Blagoja Berse". Ove godine 10 je koncerata u pretplati, a sezona će biti otvorena 23. listopada u crkvi sv.Donata koncertom Zbora HRT-a pod ravnanjem Tonćija Bilića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.