Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras smotra klapa

25.09.2014.

08:25

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Zadarske klape" organizira 4. smotru klapa Zadarske županije pod nazivom "O mili Zadre moj" . Smotra će se održati u crkvi Sv. Donata, s početkom u 20 sati. Na smotri će nastupiti slijedeće klape.

Nastupaju: 


Muške klape: Kalelarga i Munita (Zadar), Kožino (Kožino),
Ženske klape: Karmel (Turanj), Luna (Kožino), Libar (Privlaka), Peružini (Pag), Kapric (Zadar), Kandelora (Zemunik)
Mješovita klapa: Arsenal (Zadar)
Glavni pokrovitelji smotre su Grad Zadar i Zadarska županija.


Udruga "Zadarske klape" osnovana je 2005. godine u Zadru s ciljem promoviranja izvornog klapskog pjevanja i klapa sa područja Zadarske županije. U tom razdoblju udruga je organizirala niz zapaženih klapskih manifestacija kao što su koncerti "Klape u Donatu" i smotre klapa "O mili Zadre moj", a posljednje dvije godine je i suorganizator Smotre klapa Zadarske županije. Također, udruga je objavila nekoliko nosača zvuka snimljenih na navedenim manifestacijama.
Klapsko pjevanje specifičnost je i autohtono nasljeđe Dalmacije, kulturna vrijednost kojom se možemo na najbolji način prezentirati svijetu. Klapsko pjevanje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, čime se na najbolji način potvrdila potreba njegovanja tradicionalnog načina klapskog pjevanja, što je osnovni cilj udruge. Želja je organizatora da se rad klapa naše županije predstavi u jedinstvenom prostoru crkve Sv. Donata, u kojemu klape muzicirajući isključivo svojim glasovima, bez tehničkih intervencija, mogu pružiti jedinstveni glazbeni doživljaj na radost zadarske publike i gostiju, kako je to bilo i proteklih godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.