Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras u HNK Zadar - Glorija

14.01.2014.

07:15

Autor: rzd/hnksi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šibenski teatar s dramom Ranka Marinkovića ''Glorija'' gostuje večeras u HNK Zadar. Početak predstave je u 20 sati.

Režiju potpisuje Zoran Mužić, a u predstavi igraju Franka Klarić, Jakov Bilić, Siniša Popović, Joško Ševo, Mate Gulin, Špiro Guberina, Anđelko Babačić, Jasminka Antić i Dragan Veselić. Premijerna izvedba šibenske ''Glorije'' bila je u travnju 2013. godine.

Predstava je bila nominirana u 4 kategorije za nagradu Hrvatskog glumišta 2013. te je Nagradu  za najbolju glavnu mušku ulogu, za ulogu Don Zane u Gloriji, dobio Siniša Popović. 

Glorija je roman u šest slika koji je napisao hrvatski novelist Ranko Marinković, rođen 1913. godine na Visu. Osim novela, pisao je i drame, romane i eseje. Tematika njegovih romana vezana je uz otoke, gradove ili malograđanski duh, s mnogo satire, ironije i tragičnosti. Radnja Glorije događa se u Dalmaciji, netom nakon Drugog svjetskog rata i govori o osjećajima redovnice i svećenika. Cijelim se djelom provlači ljubav i sukob duhovnog i svjetovnog života.

Kad je 29. prosinca 1955. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu praizvedena  Glorija u režiji Bojana Stupice, izazvala je pravu senzaciju, izdignuvši se iznad cjelokupnog tadašnjeg hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Tematikom koja problematizira sukob pojedinca s krutim normama crkve i društva uzburkala je sve društvene slojeve, a polemike oko Glorije ne prestaju već desetljećima.

  

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2013.

Siniša Popović za ulogu don Zane u predstavi Glorija HNK u Šibeniku dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu 

Uz Popovića, za Nagradu bili su nominirani i redatelj, Zoran Mužić, koji je bio nominiran u kategoriji za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje te šibenski glumci Franka Klarić, za ulogu sestre Magdalene i Jakov Bilić, za ulogu don Jere, u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.