Hrvatski radio

Radio Zadar

VIII. Dani iberoromanskih jezika i kultura

05.05.2014.

15:35

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Zadru od danas do 9. svibnja ugostit će brojne predavače, prevoditelje, pjesnike i glazbenike iz Španjolske i Portugala na skupu posvećenom kulturnoj raznolikosti Iberskoga poluotoka.

Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru priređuje osmu godinu zaredom Dane iberoromanskih jezika i kultura koji će se održati od 5. do 9 svibnja. Tih dana Odsjek će ugostiti profesore, prevoditelje, pjesnike, glazbenike i istraživače iberoromanskih kultura i jezika iz raznih dijelova Iberskog poluotoka. Dane svečano otvaramo u ponedjeljak 5. svibnja u 18.00 sati u Svečanoj dvoranizgrade Sveučilišta. U sklopu otvorenja portugalska glazbenica Sandrina Azóia održat će glazbeni nastup svirajući i pjevajući fado, a u 19.00 sati uzvanici, profesori i studenti imat će priliku nazočiti otvorenju izložbe fada, História do fado, u Prolazu sv. Dimitrija (Citadela) te nazdraviti s portugalskim vinom.

Ovim Danima želi se studentima španjolskog jezika i književnosti i ostalih iberoromanskih jezika, te cijeloj akademskoj zajednici, pružiti mogućnost boljeg upoznavanja s jezičnom i kulturnom raznolikosti Iberskoga poluotoka i Latinske Amerike. Kao i prethodnih godina, i ove godine predstavit će se četiri jezika: španjolski, portugalski, galješki i katalonski. Na ovogodišnjim Danima u fokusu su razne teme i područja pa će tako biti zastupljene one lingvističkog karaktera, prevođenje ali i društvene i kulturne teme. Studenti će imati priliku sudjelovati u zanimljivim jezičnim, prevoditeljskim, književnim i plesnim radionicama.

U sklopu društvenih tema prikazat će se aktualna politička i društvena slika nekih zemalja Latinske Amerike. Tako će se profesorica i prevoditeljica Nikolina Židek baviti temom nestalih za vrijeme diktature u Argentini dok će studentice Josipa Mušura, Ines Varaždinac i Izabela Martinović pripremiti izlaganje o rasizmu u Meksiku i Latinskoj Americi. Upoznat ćemo se dublje i s Brazilom kroz predavanje Mária da Silve. Unutar kulturnog bloka, osim o fadu, govorit ćemo i o flamenku čije će nam ritmove predstaviti profesorica iz Seville sa zagrebačkom adresom, Lourdes Malagón León. Na samom otvorenju gošća iz Portugala, Sandrina Azóia, održat će mali nastup svirajući i pjevajući fado, a nakon toga otvara se izložba fada otvorena za sve građane, kao uostalom i sve druge aktivnosti. Vježbat će se i glazbeni ritmovi koji nam stižu iz Galicije, a predstavit će nam ih DanielBarberoPatiño, dok će nas María Magdalena Vila Barbosa kroz svoje predavanje upoznati s recepcijom galješke književnosti u Portugalu i Brazilu. Profesor iz Valencije, Iban Leon Llop, putem direktne veze i videokonferencije prevodit će sa studentima katalonsku, ali i japansku poeziju. Lingvističkim temama zaintrigirat će nas sveučilišna profesorica iz Ciudad Reala, Sara Gómez Seibane.

Akademski program neće biti lišen ni filmske projekcije te natjecateljskih igara. U ponedjeljak u 19.30 sati, odmah nakon svečanog otvorenja i otvorenja izložbe, u Studentskom klubu Božo Lerotić bit će prikazan portugalski film pod nazivom Amália s titlovima na hrvatskom jeziku, a u srijedu u 18.00 sati prikazat ćemo argentinski film La infancia clandestina (s titlovima na engleskom jeziku) koji tematikom prati naše izlaganje o diktaturi u Argentini. U petak ujutro četrdesetak studenata sudjelovat će u kvizu u kojem će moći pokazati svoje poznavanje iberoromanskih jezika i kultura, vježbati konsekutivno prevođenje i prevoditi erotsku poeziju srednjega vijeka sa španjolskog, portugalskog, galješkog i katalonskog na hrvatski. Večer će tradicionalno završiti studentskom feštom koja počinje u petak u 22.00 sata u baru Ledana i koja je u organizaciji samih studenata.

Aktivnosti koje će se odvijati u sklopu VIII. dana iberoromanskih jezika i kultura otvorene su cijeloj akademskoj zajednici i građanstvu. Izložba História do fado bit će otvorena za građanstvo od utorka, 6. svibnja, do petka, 9. svibnja, od 10.30 do 13.30 i od 14.30 do 17.30, a ulaz je slobodan.

I ovogodišnje izdanje Dana na Sveučilištu u Zadru omogućili su svojom financijskom i institucionalnom pomoći Odsjek za iberoromanske studije, Institut Camões te Vlada Galicije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.